Dihalna delavnica za vse, ki rabijo glas

Dihalna delavnica za vse, ki rabijo glas

Kako pomembno je pravilno dihanje, v zadnjem času opozarjajo številni strokovnjaki, na to temo pa je izšlo že kar nekaj knjig, ki opisujejo, zakaj nikoli ne bi smeli dihati skozi usta, ampak samo skozi nos. Jutri, 22. oktobra, pa bo v Ljubljani delavnica dihalne koordinacije MDH, ki jo vodi Robin De Haas, eden najbolj iskanih švicarskih pevskih učiteljev in avtor trikrat ponatisnjene knjige La Voie da la Voix (Pot glasu) in soustanovitelj metode dihalna koordinacija MDH.

Robin je bil v Ljubljani že leta 2019. Takrat je navdušil praktično vse udeležence delavnice, ki niso skrivali očaranosti nad tem, da so z nekaj preprostimi vajami resnično spremenili svoj glas in počutje. Metoda je namreč resnično učinkovita, kar trdi tudi pevka skupine Fake Orchestra Ana Vipotnik, ki je v zadnjih letih tudi sama postala trenerka te metode, ki obstaja že vse od sredine prejšnjega stoletja: »Znanje, ki ga je od petdesetih let naprej razvijal Američan Carl Stough, je ponudilo komplementarno pomoč osebam s pljučnimi obolenji in podporo vsem, katerih glas je njihovo osnovno delovno orodje (pevci, igralci, govorci). Prav tako je veliko svojega znanja delil s profesionalnimi športniki (na olimpijske igre leta 1968 je pripravljal ameriško atletsko reprezentanco). Metodo sta po njegovi smrti razvijala njegova dolgoletna sodelavka Lynn Martin in švicarski pevski učitelj Robin De Haas. Ustanovila sta certificiran program za učitelje dihalne koordinacije MDH, ki poteka v Švici (Lozana) in ZDA (Los Angeles) Tam sem se šolala tudi sama in avgusta 2019 pridobila certifikat osnovne stopnje. Šolanje na napredni stopnji sem v lanskem letu opravila v Lozani.«

Na triurni strokovni delavnici bo jutri popoldne Robin na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo predaval o metodi dihalna koordinacija MDH. Prikazane bodo praktične vaje, ki jih lahko udeleženci izvajajo v vsakodnevnem življenju ter se tako približujejo optimalnemu dihanju in optimalni uporabi lastnega telesa.

DELITE