KOMENTAR ANKETE: Volitve so lahko najprej 24. aprila 2021

tino_mamic_01
Rezultate zadnje ankete komentira odgovorni urednik tednika Domovina Tino Mamić.

Volitve so lahko najprej 24. aprila 2021. Tudi če vlada danes odstopi, bi bile volitve kvečjemu tri mesece prej, zato je že izraz “predčasne volitve”, ki ga uporabljajo levičarske stranke, precej dvomljiv. Gre namreč bolj za politično geslo kot vsebino. Tako očitno razmišlja tudi večina volivcev. V spletni anketi je namreč takega mnenja kar 63 % anketirancev, samo 31 % pa se s takojšnimi volitvami strinja.

Ne pozabimo, da so bile zadnje parlamentarne volitve tudi predčasne.

A v resnici so se zgodile le kak teden pred rednimi. Izraz “predčasne volitve” je potemtakem samo še politični spin.

Tema o odstopu vlade je zato stvar prestiža v politiki. Kazanje mišic levice, ki skuša na ulici prestrašiti politike in ljudi. Tudi minister Aleš Hojs je omenil možnost predčasnih volitev in o tem govori tudi predsednik NSi Matej Tonin. Obe stranki pospešeno zbirata kandidate za naslednje volitve, kar pomeni, da si vladna koalicija v resnici sploh ne želi tako močno ostati v sedlu do zadnjega. Ne bi bilo za izključiti možnosti, da bo premier Janez Janša na hitro odstopil in tako trenutno povsem neorganizirano levico postavil v izjemno težaven položaj, saj strici iz ozadja na volitve sploh še niso pripravljeni.

Še vedno namreč ne vemo, kako bo politično sredino nagovorila levica. Trenutno lahko samo ugibamo o imenih liderjev naslednice tovrstnih levičarskih strank s sredinsko masko (DS, LDS, Zares, Zares, PS, SMC, LMŠ).

Samo Janez Janša se bo odločil, kdaj bodo naslednje bodisi redne bodisi predčasne volitve.

Janez Janša je tako močan in tako samosvoj politik, da se bo samo on odločil o tem, kdaj in kako bo zapustil politiko. Ne glede na to, kaj si želijo politiki in novinarji. Isto velja za volitve. Samo Janez Janša se bo odločil, kdaj bodo naslednje bodisi redne bodisi predčasne volitve.

DELITE