Več o zakonu o prepovedi prodaje plastičnih proizvodov za enkratno uporabo

plastični lončki

DZ je včeraj k predlogu zakona o prepovedi prodaje plastičnih proizvodov za enkratno uporabo sprejel nekaj dopolnil, zato bo o njem odločal na naslednji seji. Predlog je v obravnavo DZ predložila skupina 39 poslancev s prvo podpisano Mašo Kociper (SAB). Vlada, ki je medtem sprejela uredbo, mu ni nasprotovala.

Vlada je avgusta izdala uredbo o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg in o označevanju nekaterih plastičnih proizvodov. Ker je DZ danes k predlogu zakona sprejel dopolnila, s katerimi se usklajujeta zakon in uredba, bo DZ o zakonu glasoval na prihodnji redni seji.

Predlog zakon v Sloveniji prepoveduje dajanje na trg vseh proizvodov iz oksorazgradljive plastike in najbolj pogosto uporabljenih izdelkov oz. proizvodov za enkratno uporabo, kamor sodijo jedilni pribor, krožniki, slamice, vatirane palčke, mešalne palčke za pijače, palčke za pritrditev na balone in podporo balonov, posode za živila iz ekspandiranega poliestra, je v torek povzel Andrej Rajh (SAB).

Kot je dejal, se je uporaba teh izdelkov v času epidemije le še razširila, zato so v SAB pripravili ta zakon. “Z njim v slovenski pravni red prenašamo del evropske direktive, ki jo morajo implementirati države EU. Rok za prenos direktive je potekel 1. julija, EU pa še ni pripravila vseh navodil in pravilnikov in zato je zamujala tudi vlada, ki je 19. avgusta sprejela uredbo,” je spomnil.

Državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Robert Rožac je v torek pojasnil, da vlada predloga sprva ni podpirala, a da so ga z dopolnili na matičnem odboru pretežno popravili, zato mu ni nasprotovala.

DELITE
Pomakni se na vrh