Alenka o težki, a pomirjujoči izkušnji

Alenka-Kesar_Da-bi-sladko-zaspala-Naslovnica

Voditeljica in piarovka Alenka Kesar je pred dvema letoma navdušila s svojim avtobiografskim romanom Druga žena, v katerem je pisala o preizkušnjah, ki jih je imela ob ločitvi in v novi partnerski zvezi. Zdaj pa napoveduje že svojo tretjo knjigo z naslovom Da bi sladko zaspala, v kateri opisuje odnos s pokojno mamo.

»To knjigo mi je bilo težko pisati, ker mame ni več. Če bi bila zgodba s srečnim koncem, bi jo pisala v dobri veri, da se nam je uspelo prebiti skozi grozote raka in preživeti. A nam žal ni. Zato je bilo to pisanje izredno čustveno, znova sem morala skozi dogodke, ki so zaznamovali naše življenje, in jih podoživljati. A to pisanje zame vseeno ni bilo tragično. Nekako me je pomirilo, saj sem znova spoznala, da z mami nisva imeli slabih misli v srcu in da sva naredili vse, kar je bilo v najini moči, da sva se na koncu njene poti poslovili,« nam je zaupala Alenka.

Alenka pravi, da je na koncu to knjiga o ljubezni. Silni ljubezni do mame, zaradi katere je bila seveda tudi izguba ob njeni bolezni in smrti zelo huda. Ljudje smo različni in nekateri verjamejo, da se bodo bolečini lahko izognili, če se ne bodo preveč navezali na druge. »Žal mi je za tiste, ki to verjamejo in se zato izogibajo globokih čustev. Mislim, da je to krog.  Če čutiš ljubezen, naklonjenost in toplino, se počutiš sprejetega in ljubljenega. Zdi se ti, da si pomirjen s seboj in svetom, in ta občutek je edinstven. Po drugi strani pa moraš vzeti v zakup, da lahko takšno ljubezen izgubiš in zato tudi trpiš. A ker nam da toliko lepega, nikoli ne padeš povsem na dno, ker nas občutki ljubljenosti držijo nad gladino. Takšen čudovit smisel ljubezni je to. Knjiga Da bi sladko zaspala je priča temu, neskončni ljubezni med mamo in menoj, ki je v meni pustila odtise mirnega srca.«

DELITE