Kaj nas redi? Hormon in bakterija, ki sta kriva za čezmerno težo

Bilka Baloh

Leta 1999 je skupina raziskovalcev iz Japonske identificirala peptid, zgrajen iz 28 aminokislin. Če so ga vbrizgali v kri glodavcev, je povzročil stimulacijo rastnega hormona. Novo molekulo so poimenovali grelin. V hindujskem jeziku ghre pomeni rast, gre pa za faktor, ki sprošča rastni hormon.

Odkritje grelina je bilo pravzaprav presenetljivo, saj so njegovi receptorji sicer v možganih, vendar se je kasneje izkazalo, da je prvotni vir tega hormona želodec. Predvideli so, da želodec črpa grelin v krvni obtok, nato pa potuje v možgansko hipofizo, kjer pride do sinteze rastnega hormona. Ta je pomemben za rast mišic, čvrstost kosti, razvoj zarodka in deluje proti staranju.

Raziskovalci iz Torina so leta 2000 potrdili, da je injiciranje grelina v človeško kri povzročilo povečane koncentracije rastnega hormona v krvi. Leto zatem so v laboratorijih v Indianapolisu objavili rezultat nove raziskave. Glodavcem, ki so jim vbrizgali grelin, se je hitro povečala telesna teža oziroma jim je sunkovito začelo naraščati maščobno tkivo. Hormon je stimuliral večjo potrebo po hrani in spremenil njihov metabolizem, tako da so porabile premalo maščobe in se začele rediti. Leta 2001 so v reviji Diabetes že objavili dokaze, da grelin povzroča lakoto in posledično povečano telesno težo. Potrdili so, da so pred obrokom njegove koncentracije v krvi narastle, po obroku pa padle.

Podobno se dogaja, ko se nam razraste bakterija Firmicutes, ki zaužite kalorije namesto v energijo pretvarja v maščobno tkivo. Še posebno, če imamo obroke po 20 uri. Obroki v telesu gnijejo, fermentirajo. Fermentacija je proces, ki proizvaja toploto oziroma »ogenj« ali agni, ki povzroča kislost. Tkivne tekočine – limfa in kri – se »zakisajo«. Zniža se jim pH-vrednost, ki v telesu sproži oksidacijski proces, kar vodi v toksemijo. Rezultat je vnetje notranjih tkiv. In povečana telesna teža je vnetni proces!

Zgodba verjetno še dolgo ne bo končana. Dokler se bomo prehranjevali glede na energijski potencial, ki ga podrobno določa ajurveda, se dovolj gibali, imeli redne obroke ter sledili cirkadianemu ritmu, ki je edinstven za našo konstitucijo, nam niti hormon grelin niti bakterija Firmicutes ne bosta prišla do živega.


Bilka Baloh je avtorica knjige Post, seme zdravja, ki govori o terapevtskem postenju. Sodeluje z uradno medicino, v katero vpleta doktrino ajurvede. S klienti rešuje tudi zapletene primere, kot je čiščenje telesa po kemoterapiji in drugem zdravljenju, v katero so vpletene večje količine najrazličnejših zdravil, zniževanje telesne teže in drugo. Bilko in njeno delo lahko spremljate tudi na postsemezdravja.si.

DELITE
Pomakni se na vrh