OCENA: Joker Out navdušili tudi v živo

Joker Out navdušili tudi v živo

Slovenija ima nove glasbene zvezde! Prvič po Siddharti imamo na rokovski sceni zasedbo, ki navdušuje z glasbo, stilom, energijo in ji uspe pritegniti prave množice. Skupina Joker Out je pred letom in pol razprodala koncert v ljubljanski Cvetličarni, ki pa je zaradi ukrepov za zajezitev epidemije takrat odpadel. V tem času skupina ni več samo novo vroče ime, ampak je svoj položaj močno okrepila in je zdaj potrjeno največja atrakcija naših odrov. Na dveh razprodanih koncertih v »Cvetki« smo dobili potrdilo, saj je občinstvo, v katerem so prevladovale najstnice, ubrano prepevalo vsa besedila – ne samo vseh skladb iz prvenca Umazane misli, ki je izšel na dan prvega koncerta, temveč tudi drugih skladb, ki sploh še niso izšle!
»Še vedno imam fotografije z obletnice neke osnovne šole, kjer so me navdušili že pred leti. Seveda sem fenica,« nam je povedala Alenka Godec, ki je bila ena od številnih znanih obrazov iz glasbene scene, ki si je ogledala koncert. Poleg Omarja, Hama in Skočirja, ki so bili gostje prvega večera, in Tokaca, Nipketa in Tomija M., ki so se zasedbi vsak v eni skladbi pridružili na odru v četrtek, smo med občinstvom opazili tako kup glasbenih novinarjev kot tudi glasbenike – vsekakor dokaz, da tudi »stari mački« priznavajo, da je scena dobila pomembno okrepitev. »Veseli me, da je mladina navdušena – upajmo, da to pomeni, da bo domača glasba spet pridobila veljavo,« je bil optimističen Bart iz skupine Mambo Kings, Gušti pa je priznal, da je res ponosen na svojega sina, ki navdušuje kot kitarist.

Koncert se je že začel spektakularno. Ker ga je snemala TV Slovenija, ki ga bo predvajala za novo leto, so sceno sooblikovali tudi njihovi strokovnjaki, tako da smo uživali ob izvrstni osvetljavi in tudi nekaj posnetih vložkih. Najprej se je prikazal datum lanskega koncerta, ki je odpadel, zato so se potem številke hitro menjavale do dejanskega datuma koncerta. Po filmčku, ki je prikazoval, kako skupina prihaja iz zaodrja, so začeli divje, občinstvo pa je bilo že takoj ogreto, tako da je že med prvo skladbo na oder priletel nedrček ene od ljubkih najstnic. Skupina je nizala bolj in manj znane skladbe – ampak občinstvo je prepevalo ves čas. Uspešnice, kot so Gola, Sem ti povedal, Umazane misli …, so navdušile, tudi točke z gosti so odmevale, ampak dejstvo je, da Joker Out ne potrebujejo nikogar – fantje so se gostom želeli predvsem pokloniti za njihovo podporo, starih imen nikakor niso potrebovali, da bi napolnili dvorano – za to so sami že dovolj veliki.

Skupina je na sceni že nekaj časa. Njeni člani so dolgo pridno vadili in utrjevali gradivo, zato zvenijo suvereno, pa tudi na odru – čeprav vidno veseli, da se jim uresničujejo skladbe – delujejo rutinirano. Pohvaliti je treba tudi njihov imidž. Že bobnar Jure Maček, najnovejši član zasedbe, z belo srajco z volani je bil sijajen, pa kitarist Kris z angelskim obrazom in nasmeškom, ki je dokazoval, kako izjemno uživa ob brenkanju svoje kitare (mi pa smo se lahko samo čudili, katera punca mu je strla srce, o čemer je potem tudi pisal), in drugi kitarist Jan in basist Martin – oba ravno tako postavna in seveda izvrstna v glasbenem smislu. Levji delež pozornosti pa je bil kot običajno usmerjen v pevca Bojana, ki je ne samo izvrstno odpel ves repertoar, ampak tudi imenitno komuniciral s publiko. Prav nič ni skrival evforije zaradi nabitega prizorišča, bil je informativen, pa tudi zabaven, v točkah z gosti pa izvrstna podpora drugim pevcem.

Koncert je bil res prava energijska bomba, brez napak v vseh pogledih, in glede na videno in slišano lahko rečemo, da je Slovenija koooončno dobila nov veliki bend, ki bi se zlahka prebil tudi na kakšne svetovne odre.

DELITE