Jeseni jejmo hruške!

Tradicionalna kitajska medicina deli hrano po sistemu petih elementov – to so les, ogenj, zemlja, kovina in voda. Vsakemu elementu pripada tudi določen okus in dva organa, ki ju krepita okus in lastnost živila. Organa, ki pripadata določenemu elementu, imenujemo v kitajski medicini polni in votli organ oziroma organ jin in jang.
Jeseni vlada element kovina, ki ji ustrezata bela barva in pekoč, oster okus. Čeprav hruška ni pekoča, pa ima za jesen in naš imunski sistem pomembno vlogo. Zakaj?

Lastnosti hruške

Po tradicionalni kitajski medicini vsebuje hruška učinkovine, ki obnavljajo telesne tekočine, potešijo žejo, pomirjajo srce, vlažijo pljuča, lajšajo nemir, pospešujejo odvajanje vode, razstrupljajo telo, raztapljajo sluz v pljučih in grlu ter lajšajo kašelj. Idealna je torej za jesenske in zimske mesece, ko nas zlahka prizadene prehlad in nas mučijo nadležen kašelj, hripavo grlo in nabrana sluz, ki nam preprečuje, da bi se telo hitreje pozdravilo.

Uživanje hrušk kitajski zdravniki priporočajo za jesen tako preventivno kot tudi za lajšanje tegob v akutnem stanju. Po lastnostih je hruška hladno živilo, ki vlaži, v TKM pravimo, da je to živilo jin. Zato se priporoča, kadar je ozračje suho, kar je značilno za jesen, in kadar je element kovine, saj se takrat vročina hitro naseli v predel pljuč, ki pa jo hruška lepo pomiri.

Zdravilni napitek iz hruške

TRADICIONALNI KITAJSKI RECEPT IZ HRUŠKE IN SLADKORNIH KOCK

1 cela hruška, sesekljana na koščke (s trdo sredico in pečkami vred)
3–4 kocke sladkorja (rjavi nerafiniran sladkor)
2 skodelici vode

Hruško narežemo na majhne koščke. Skupaj s sladkornimi kockami jo zmešamo v vodi in pristavimo na ogenj, kjer jo pri nizki temperaturi pustimo vreti pet minut. Ko je napitek ohlajen, ga popijemo in pojemo tudi narezano hruško (pustimo le pečke in trše delce). Da dosežemo najboljši učinek, je dobro, da napitka ne pijemo vročega, temveč ohlajenega na sobno temperaturo. Napitek je priporočeno piti od dva- do trikrat na teden.

Ta sladica ali napitek doda potrebno vlago ali aspekt jin našim pljučem, da lahko optimalno delujejo. Prav tako iz pljuč in debelega črevesa odpravlja čezmerno toploto in nas tako ščiti tudi pred zastajanjem toksinov v telesu.

IN ŠE ENA ZANIMIVOST ZA KADILCE: Kajenje izsušuje pljuča. Uživanje hrušk lahko pomaga povečati vlago ter zmanjšati škodo v pljučih zaradi kajenja.

Kdaj je odsvetovano jesti hruške? Predvsem se ne priporočajo ljudem, ki jih muči driska ali jih zelo rado zebe ter imajo ves čas mrzle noge in roke, saj so hruške po lastnostih hladno živilo, s tem pa se lahko omenjeni simptomi poslabšajo. Najbolje se je posvetovati z zdravnikom kitajske medicine, ki bo glede na pulz in jezik lahko najbolje svetoval o prehrani in zeliščih.

Dao TKM

DELITE