Piran prihodnja štiri leta živi laboratorij iskanja rešitev za omilitev podnebne krize

Piran

Piran bo prihodnja štiri leta živi laboratorij iskanja trajnostnih rešitev za omilitev posledic podnebne krize. Raziskovalci Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper se bodo namreč osredotočili na reševanje težav s pomanjkanjem pitne vode in postavljanje sistema za zgodnje zaznavanje ekstremnih vremenskih pojavov.

Mediteranski inštitut za okoljske študije pri ZRS Koper je letos postal partner v 10 milijonov evrov vrednem projektu Smart Control of the Climate Resilience of European Coastal Cities, ki ga financira EU. Cilj projekta je oblikovanje, razvoj, spremljanje in preverjanje novih ukrepov, namenjenih reševanju težav, ki so povezane s podnebnimi spremembami na obalnih območjih. Pridruženi partner projekta je tudi Občina Piran, so sporočili iz ZRS Koper.

Piran bo tako postal eden izmed desetih projektnih živih urbanih laboratorijev obalnih mest, ki se bo ukvarjal z reševanjem specifičnega problema, povzročenega s strani podnebnih sprememb.

Sodelujoči prebivalci bodo skupaj z raziskovalci mediteranskega inštituta v okviru projekta preverjali možnosti, kako zmanjšati uporabo pitne vode za splakovanje WC školjke.

Med drugim bodo z namenom reševanja težav s pitno vodo preizkusili inovativno rešitev, ki jo predstavlja higienski, stroškovno učinkovit in ogljično nevtralen sistem prerazporeditve vode iz tuša do kotlička za splakovanje stranišča. Rešitev temelji na predpostavki, da ni ekološko ali ekonomsko smiselno splakovati stranišča z dragoceno čisto pitno vodo. S ponovno uporabo vode, uporabljeno pri prhanju, bi zmanjšali porabo pitne vode in s tem posledično tudi zmanjšali obremenitev infrastrukture ter količino odpadnih voda, ki jih spuščamo v morje.

Glede na evropsko povprečje vsak odrasel prebivalec straniščno školjko splakne petkrat dnevno. Pri tem porabi od pet do deset litrov vode. Od 45 do 75 litrov pa je porabimo za prhanje ali kopanje v kadi. Raziskovalci nameravajo to vodo zajeti s preprostim sistemom ter jo uporabiti za splakovanje straniščne školjke.

Ena od projektnih aktivnosti bo tudi namestitev naprednih tehnologij za zgodnje zaznavanje in opozarjanje na ekstremne vremenske pojave, kot so poplave, nevihte in erozija. S tem namenom bodo v sklopu projekta ustvarili prototip digitalnega dvojčka mesta Piran, ki bo omogočal zgodnje opozarjanje na ekstremne vremenske pojave, simulacije vplivov teh pojavov na mesto in posledično pripravo evakuacijskih načrtov ter preventivnih aktivnosti. K sodelovanju v procesu zbiranja podatkov v realnem času bodo povabili tudi Pirančane, s čimer bodo dopolnili zbirke podatkov obstoječih senzorjev.

Digitalni dvojček Pirana bo na osnovi sprotnih podatkov omogočal tako zgodnje opozarjanje na ekstremne vremenske pojave v obalnih mestih kot strateško načrtovanje odzivov na podnebno krizo, so še zapisali v ZRS Koper.

DELITE
Pomakni se na vrh