KNJIGE: Dobre kriminalke vedno navdušijo

Imate radi kriminalke? Brez skrbi – ta žanr je zagotovo med najbolj priljubljenimi. Težava je samo ena: če je knjiga res strašno napeta, je niti zelo zaspani ne morete odložiti!

Meghan Miranda: Izginuli dekleti

Ljubitelji kriminalk ob tem romanu ne bodo razočarani, saj gre za napeto branje, posebno ker je avtorica (to je njen prvenec za odrasle) zgodbo zastavila tako, da se poglavje za poglavje vrača za en dan v preteklost in tako razkriva skrivnostno izginotje dveh deklet od dneva, ko se stvari sestavljajo nazaj, v čas, ko je drugo dekle šele izginilo.

Prvo dekle je izginilo pred desetimi leti. Izginotje bi ostalo v preteklosti, če ne bi neka mladenka poklicala na policijo zaradi tega primera, takoj za tem pa tudi ona izginila. Cal je po prvem izginotju zapustila to zakotno malo mesto, zdaj pa se je vrnila, saj ima oče hudo demenco, a še vedno ne tako hude, da ne bi nekateri sumili, da o izginotju prvega dekleta ve več, kot si je Cal mislila. Oče v trenutkih lucidnosti večkrat pravi, da ga skrbi zanjo, Cal pa skrbi zanj … Ali pa jo skrbi, da policija očeta ne bi zaslišala, tudi zaradi svoje preteklosti?

Greer Hendricks, Sarah Pekkanen: Nisi sama

Zgodba se začne z izvrstnim opisom mlade ženske, ki v ničemer ni izstopajoča. Shay Miler gre vse narobe, pa tudi njena samopodoba je katastrofalna. Ko pa spozna prijateljice ženske, ki jo je videla skočiti pod vlak, se ji življenje na hitro spremeni. Glamurozni sestri ji pomagata na vse mogoče načine, Shay pa dolgo sploh ne sluti, da imata sestri skrite motive … Izvrsten psihološki triler, ki vas bo v hipu pogoltnil in pritegnil z dinamično zgodbo in izvrstnim zapletom. Očitno je res še bolje, če zgodbo pišeta dve izvrstni pisateljici kot ena sama.

Robert Galbraith: Nemirna kri

Cormoran Strike se vrača s svojim petim primerom. Tokrat ima knjiga kar 900 strani – ampak mar ni to kot izpolnitev želje, da se dobra knjiga ne bi (kmalu) končala? Iz prve roke lahko povemo, da je knjiga res dobra in bi z lahkoto brali še kakih sto strani več …

Tokrat Strike in Robin med drugim (v agenciji imata zdaj več pomočnikov, tako da se lotevajo več primerov hkrati) preiskujeta izginotje mlade zdravnice izpred 40 let. Za primer je seveda največja težava, kako priti do kakšnih dokazov, namigov, ko pa je od primera že toliko časa, da so mnogi udeleženci že pokojni … Knjiga se izvrstno bere tudi zaradi osebne zgodbe detektivov, ki si ne upata razkriti svojih čustev, čeprav sta zdaj oba samska.

Silvia Moreno Garcia: Mehiška srhljivka

Nagrajena (nagrada locus in nominacija za bram stoker) znanstvenofantastična grozljivka bo navdušila vse ljubitelje družinskih skrivnosti in groze. Potem ko prejme skrb vzbujajoče pismo sveže poročene sestrične, v katerem prosi, naj jo nekdo reši pred pogubo, se Noemí odpravi na Visoko, v oddaljeno hišo na mehiškem podeželju. Sestričnin mož, čedni Anglež, je tujec, Noemí pa območje zelo slabo pozna, a kljub temu se ta glamurozna mladenka ne ustraši pred izzivi. Noemí je glamurozna debitantka in njene modne obleke ter popolna rdeča šminka so primernejše za koktajlske zabave kot pa amatersko preiskovanje skrivnosti. Je pa tudi trdoživa in pametna, z neuklonljivo voljo in brez strahu. Ne boji se sestričninega novopečenega moža, ki je nevaren in privlačen, ne njegovega očeta, prastarega patriarha, niti same hiše, ki začne s podobami krvi in pogube vdirati v njene sanje.

Njen edini zaveznik v tem negostoljubnem domovanju je najmlajši sin družine. Plašen in nežen se zdi pripravljen pomagati, toda morda skriva temačno zavedanje o družinski preteklosti. Kajti za zidovi Visokega se skriva mnogo skrivnosti. Nekoč ogromno bogastvo in zbledeli rudniški imperij sta jih ščitila pred radovednimi očmi, Noemí pa med brskanjem odkrije zgodbe o nasilju in norosti …

DELITE