Kitajski zelišči, ki spodbujata dolgoživost

Staranje ni nedavni pojav. V resnici se kitajska medicina loteva pristopov proti staranju že tisoče let in ta disciplina je stara skoraj kot kitajska medicina sama.

Človeštvo se že od antičnih časov zanima za načine ohranjanja mladostnosti. TKM s svojo bogato vedo o zeliščarstvu in življenjskim stilom ponuja številne zeli in metode, s katerimi lahko naše telo ohranjamo vitalno. Notranje zdravje pa se vsekakor odraža tudi na našem zunanjem videzu in splošnem počutju.

Zelišče hešouvu

Fo-ti je kitajsko zelišče znano tudi kot (He)šou vu, kar v prevodu pomeni »črnolasi gospod He«. Ime se nanaša na staro ljudsko zgodbo o »norcu«, imenovanem gospod He, ki je zaužil zelišče fo-ti. To mu je povrnilo črne lase, mladosten videz in vitalnost. Na Kitajskem je plemiški razred to zelišče uporabljal za vitalnost in dolgoživost. In zakaj lahko pomaga proti staranju? Razlog se skriva v njegovih učinkih na organski sklop jeter in ledvic (po TKM). Neguje namreč oba organa, ki sta vir za kri in esenco jing. Kri v jetrih zagotavlja prehrano za glavo, lasišče in lase, esenca ledvic pa zagotavlja prehrano za zdravje kosti, možganov in vseh drugih dejavnikov, povezanih s procesom staranja.

Ginseng

Ginseng (ženšen) in psevdoginseng (sanči): Na splošno je ginseng najbolj znan kot »zelišče nesmrtnosti«, saj ima neprecenljive učinke na telo. Raziskave so pokazale, da ginseng (ženšen) preprečuje izčrpavanje dveh močnih antioksidantov, ki nastajata v telesu (glutation in superoksid dismutaza). Izboljšuje naš imunski sistem in krepi našo vitalno energijo, zato se večkrat imenuje tudi tonik za energijo či. Medtem ko je ginseng (ženšen) najboljši za toniranje energije či, je psevdoginseng najboljši za krepitev krvi. Obe korenini imata na splošno podobne učinke, zelo podobni sta si po kemični sestavi in klinični uporabi, vendar vsebnost saponinov (saponini so naravni rastlinski glikozidi – kemikalije v rastlinah, ki ponujajo ogromno koristi za zdravje) presega raven v ginsengu (ženšenu). Psevdoginseng ima tudi izrazito prednost pred ginsengom (ženšenom) pri preprečevanju bolezni srca in ožilja.

ZANIMIVOST: Ena od posledic staranja je tudi zniževanje vsestranske energije in želje. Proces staranja zmanjšuje željo in ambicijo, da bi počeli stvari, ki jih uživajo mlajši. Kitajska medicina to pripisuje predvsem nezadostnemu delovanju ledvične jin, ki si jo lahko predstavljamo kot gorivo za željo, energijo in vzdržljivost.

Dao TKM

DELITE
Pomakni se na vrh