UKC Ljubljana z 31,4 milijona evrov minusa v prvih osmih mesecih

Člani sveta UKC Ljubljana so se včeraj seznanili s poslovanjem zavoda v prvih osmih mesecih letos, ko je zabeležil primanjkljaj v višini 31,4 milijona evrov. V. d. generalnega direktorja zavoda Jože Golobič je poudaril, da je bistveni razlog za ta rezultat neuresničen program zaradi prerazporejanja kadra za obvladovanje posledic epidemije covida-19.

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana po njegovih besedah nosi največje breme pri zdravljenju covidnih bolnikov, kar je tudi razlog za neuresničevanje načrta. Zaradi vzpostavitve oddelkov za covidne bolnike so veliko kadra premestili iz matičnih oddelkov na oddelke za zdravljenje covida-19, so sporočili iz UKC po včerajšnji seji sveta zavoda.

Tudi sicer se soočajo z velikim pomanjkanjem kadra s področja zdravstvene nege, kar otežuje izvajanje delovnih procesov, je izpostavil. Med pomembnimi razlogi za slabši rezultat pa je po njegovih navedbah tudi sprememba cene obravnave bolnikov s covidom-19.

V UKC so v prvih osmih mesecih obravnavali 58.093 bolnikov v akutni bolnišnični obravnavi, kar je 11,78 odstotka manj od načrtovanega. Uresničili so manj programa, vzrok pa je zlasti izvajanje ukrepov za zajezitev epidemije v prvih mesecih. Takrat so bile namreč odpovedane vse obravnave, katerih stopnja nujnosti je bila hitro in redno.

Opravili so 482.836 obravnav v specialistični ambulantni dejavnosti skupaj z urgentno dejavnostjo, kar je 12 odstotkov več od načrta.

Načrte programov po standardnih cenah so presegli za 7,25 odstotka, prav tako pa je presežen tudi načrt pri programu diagnostike z magnetno resonanco, računalniško tomografijo, preiskavo PET-CT, rentgenom in ultrazvokom.

Transplantacij je bilo skupno 221, kar je manj od načrtovanih. Izpad beležijo pri transplantacijah umetnega srca, kože z gojenjem kože in ledvic s trebušno slinavko. Po drugi strani pa so presegli načrtovani obseg pri transplantacijah ledvic in pljuč.

Svet zavoda se je seznanil tudi s čakalnimi dobami v zavodu. UKC Ljubljana po besedah predsednika sveta Matjaža Trontlja vodi 361 čakalnih seznamov, ker pa ima lahko en čakalni seznam več vrst zdravstvenih storitev, je v okviru tega 952 vrst zdravstvenih storitev. Zavod po njegovi oceni zgledno upravlja, vodi in nadzira čakalne sezname, kot to narekuje denimo zakon o pacientovih pravicah. Glede na zaostrovanje epidemije in zmanjševanje rednega programa zaradi prerazporejanja kadra na delovišča, povezana s covidom, pa je po njegovem mnenju zaskrbljujoče, da je bilo v UKC Ljubljana konec septembra skupaj čakajočih na vse zdravstvene storitve 95.229, od tega jih je nad dopustno dobo čakalo 42.925.

Prav tako so se člani sveta seznanili z revizijo področja covidnih dodatkov za leto 2020 in obdobje od januarja do junija, ki jo je opravila zunanja revizijska hiša. V reviziji ni odkrila resnih nepravilnosti, izdala je le priporočila za odpravo nekaterih zlasti administrativnih nepravilnosti v prihodnje, so še zapisali v UKC Ljubljana.

DELITE
Pomakni se na vrh