Andropavza in kitajska medicina

Izraz andropavza je pri moških enak kot za žensko predstavlja izraz menopavza. Gre za postopno in dosledno upadanje hormonov pri moških, kar je povezano z usihanjem testosterona. Andropavza je resničen zdravstveni pojav, ki prizadene milijone moških na svetu, vendar ga Svetovna zdravstvena organizacija uradno ne priznava.

Zavedanje javnosti o andropavzi je danes podobno nevednosti o menopavzi pred nekaj desetletji. O tem pojavu je veliko nevednosti, zaradi česar moški, ki trpijo zaradi učinkov andropavze, ne morejo najti potrebne pomoči in napotkov. Na žalost se simptomi andropavze lahko pojavljajo v veliko daljšem obdobju kot menopavza. Hormonski premiki, kot je zmanjšanje ravni testosterona, se začnejo pri moških po tridesetem letu in se nadaljujejo vse do petdesetega leta ali še dlje. Prav zaradi dolgega obdobja, ki traja dve desetletji ali več, so vsakodnevne spremembe pri moških zelo subtilne in ne izbruhnejo čez noč. Do takrat, ko so simptomi že očitni – kažejo se kot izguba mišične mase, zmanjšana atletska učinkovitost, slaba duševna funkcija ali zmanjšan spolni nagon –, se iz počasnega in postopnega upada vitalne energije in moči patologija že vzpostavi.

Andropavza v kitajski medicini

V tradicionalni kitajski medicini je ta pojav poznan že več kot dva tisoč let in je opisan kot izgubljanje vitalne življenjske energije in esence. Gre predvsem za neravnovesje dveh elementov, vode in lesa, s katerimi so povezani naše ledvice in jetra ter energiji jin in jang. To je normalen in naraven pojav, ki mu nihče ne more ubežati, to je staranje. Veliko moških si na Kitajskem pomoč poišče pri zdravnikih kitajske medicine, ki ima s svojimi metodami pri tem veliko uspeha. V Sloveniji je moških s tovrstno težavo več, ker je tudi način življenja bolj stresen in ni toliko priznanih alternativnih načinov, da bi si moški lahko lajšali težave ali se o tem odprto in brez sramu pogovarjali. V osnovi andropavza ni razumljena kot bolezen, vendar pa je, kadar simptomi zelo vplivajo na kakovost življenja, dobro poiskati ustreznega zdravnika, ki poda nasvete in metode, s katerimi lahko posameznik pravilno pristopa do težav in jih tudi uspešno rešuje. Življenjsko esenco, po TKM-ju imenovano tudi ledvična jing, izgubljajo tako moški kot ženske, le da se pri ženskah zaradi mesečnih krvavitev in porodov pojavi že prej in se očitneje pokaže v menopavzi.

Kako lahko moški prepoznajo andropavzo?

Simptomi, ki jih lahko moški doživlja, je veliko in se razlikujejo pri vsakem posamezniku. Najočitneje se pokažejo kot zmanjšanje spolne sle in splošne vitalnosti, prihaja lahko do močnejšega razbijanja srca, razdražljivosti, čustvene nestabilnosti, omotice, šumenja v ušesih, nespečnosti, vročinskih valov, bolečin v križu, utrujenosti, pogostega uriniranja in težav s prostato, pomanjkanja koncentracije itd.

TKM se zdravljenja oziroma lajšanja simptomov loti celostno, zato je pred terapijami pomemben tudi diagnostični del, kjer se lahko z diagnostiko pulza in jezika ter podrobnejšega pogovora najprej določi glavni vzrok in poda načrt zdravljenja.

Težavam v andropavzi so bolj podvrženi moški, ki živijo stresno življenje, kadilci, moški, ki nimajo urejene zdrave in redne prehrane ter imajo splošno nezdrave življenjske navade, moški, ki ne izvajajo nobenih telesnih aktivnosti, ter tisti, ki so po naravi občutljivejši. Moški, ki imajo na splošno zelo močno in zdravo telo, imajo manj težav, zato se tega obdobja niti ne zavedajo in mu ne posvečajo pozornosti.

S tradicionalno kitajsko medicino do ponovnega ravnovesja

Terapija, kot je akupunktura v kombinaciji z ventuzami (vakuumski kozarci), aurikuloterapijo in zeliščno podporo, je zelo uspešna, tudi rezultati se začnejo kazati kar hitro. Moramo pa se zavedati, da staranja ne moremo odpraviti ali ozdraviti, lahko le harmoniziramo organe, vzpostavimo porušeno ravnovesje in podaljšamo oziroma ohranjamo vitalnost našega telesa in olajšamo neprijetne simptome.

Masaža akupresurnih točk

Pri akupresuri s prsti pritiskamo na določene točke na telesu, kar stimulira telesne samo-zdravilne sposobnosti. Z uporabo moči in občutljivosti prstov naj bi akupresura lajšala s stresom povezane težave in bila dobra za krepitev imunskega sistema kot tudi drugih težav. Akupresura in akupunktura uporabljata iste točke in meridijane, vendar pri akupunkturi uporabljamo igle, medtem ko pri akupresuri pritisk ustvarimo s prsti, komolcem oz. različnimi pripomočki.

LI4 ali HEGU: Tonificira vitalno energijo či, regulira spuščanje in dvigovanje energije či, pomaga pri blokadah na meridijanih, krepi obrambno energijo, pomirja um in telo, deluje protibolečinsko še posebej v primeru glavobola ali slabosti, pomirja mišične napetosti, harmonizira reproduktivne organe, pomaga pri šumenju v ušesih, oblivanju, potenju itd.

ST36 ali DZUSANLI: Krepi celostno in vranično energijo, dviguje energijo jang, krepi kri, lajša psihološke napetosti, uravnava prebavni sistem, pomaga pri vrtoglavici, razbijanju srca, nespečnosti itd.

SP6 ali SANJINDŽJAO: Pomaga pri zamegljenem vidu, impotenci, bolečinah v penisu, semenski emisiji, nespečnosti, tinitusu, pri težavah z uriniranjem, motnem urinu itd.

LR3 ali TAJČONG: Sprošča živčne napetosti, pomaga pri glavobolu, odpravlja blokade na meridijanih, krepi energijo jin, pomaga presnovi, uravnava prebavo pri npr. zaprtosti ali diareji, pomaga pri semenskem izlivu in impotenci itd.

Ali je kriza srednjih let pravzaprav andropavza?

Kadar se moški ne zaveda, da je prišel v obdobje andropavze in ima več zgoraj naštetih fizičnih simptomov, lahko ti kasneje privedejo tudi do depresije, melanholije in drugih psiholoških težav. Kriza srednjih let ima psihološki vzrok, medtem ko ima andropavza fizični vzrok, ki pa lahko na človeka seveda vpliva tudi psihološko. Med krizo srednjih let in andropavzo je bolj malo povezave, saj gre za dva različna pojava. Tudi TKM ima drugačne pristope in metode zdravljenja in jih ne pomete v isti koš. Glede krize srednjih let in psiholoških težav je pomembno vprašanje vzroka in posledice. To je tako, kot če se vprašamo, kaj je bilo prej, kura ali jajce.

Dao TKM

DELITE