INTERVJU: Perica Jerkovič in Robert Petan o humorju med korono

siti-211111-zbogom_korona- foto1-manca_bucalo2

Zbogom, korona, mi gremo na dopust je naslov stand up komedije z akordi, kot napovedujejo novo komedijo, ki bo imela 11. novembra premiero v ljubljanskem Siti teatru. Perica Jerković je tokrat združil moči s kantavtorjem Robertom Petanom, zato smo kar oba povabili na krajše zaslišanje, ki je potekalo med huronskim smehom, saj sta oba intervjuvanca več kot duhovita.

Že lani se je pojavil cel kup šal na temo korone. So bile tudi te navdih pri ustvarjanju vajine nove predstave?

Robi: Ja, v smislu, da sva se jim morala izogniti.

Perica: Nisva želela kakor koli uporabljati tistih, ki krožijo po spletu, to je prelahko. Če pomislim, bolj kot v smeh me je v grenko prikimavanje spravil tisti meme, da so letni časi po novem: korona, korona, poletje, korona. Tega sem si najbolj zapomnil.

Robi: Koronska šala, ki je meni ostala v spominu: Dovolj je že te debate o ukrepih, dajmo malo spremenit temo … Imate letos za kurjavo cepljena ali necepljena drva?

Spoznala sta se na zabavi – domnevam, da je bila ta v času, ko ni bilo omejitev. Kdaj sta vedela, da bosta sodelovala?

Robi: Perica, sva se res spoznala na zabavi?

Perica: No, v resnici sem na rojstnodnevni zabavi Aleša Novaka jaz spoznal njega – v digitalni obliki. Predvajali so namreč Robijev komad, izdelan po meri, v katerem je humorno opeval slavljenca. Pa sem ga naslednji dan poklical in pohvalil in sva si že takrat obljubila, da se ob prvi priložnosti lotiva skupnega projekta. Kmalu sva se tudi spoznala v živo. Mi je pa še vedno ljubši v digitalni obliki.

Robi: Pri tem prvem srečanju je Perica zamudil 45 minut in takoj sem vedel, da gre za profesionalca. (smeh)

Sta takrat že pričakovala, da bosta tudi prijatelja?

Robi: Še vedno pričakujem, da bova prijatelja.

Perica: Ti kar pričakuj.

Kako sta sodelovala pri scenariju za predstavo? Je vsak prevzel svoj del – Perica govorjeni del, Robert pa songe – ali sta sodelovala pri vsem?

Robi: Pri scenariju sva sodelovala tako, da je Perica meni nekako opisal, kaj naj bi moji komadi vsebovali, prispeval je nekaj refrenov in še vedno jih popravlja. Nobenih težav z zaupanjem nima … (smeh) Odkar sem mu podaril kitaro, mi serje tudi čez akorde. Njegov material pa je super in brez pripomb.

Perica: Me veseli, da si uvidel resnico. (smeh)

Naslov predstave je Zbogom, korona, mi gremo na dopust. Zakaj tak naslov? In kako sta vidva dopustovala med korono?

Perica: Naslov predstave je tak predvsem zato, ker se mi zdi, da v tej dveletni kataklizmi, ki ji še ni videti konca, nujno potrebujemo neko odvod, neko katarzo. Četudi s tem šovom ne bova odrešila sveta, se moramo smejati pandemiji v obraz. Če lahko citiram samega sebe … (smeh) 

Robi: Kar tudi sicer najraje počneš!

Perica: Humor je sredstvo za razkroj snovi, ki bremenijo dušo. Med korono pa so duše obremenjene močno in kolektivno.

Robi: Jaz bi dodal, da naslov najine komedije povzema zelo slovensko mentaliteto, da bomo vse sprejeli, požrli in pretrpeli do julija in avgusta, ko je nekako splošno sprejeto, da gremo na morje in se svet in vsi problemi ustavijo takoj, ko evre zamenjamo za kune.

Kaj je vama pri koronakrizi najbolj in kaj najmanj zabavno?

Robi: Najbolj zabavno pri koronakrizi: Woke Volkovi iz Kranja. Najmanj zabavno pri koronakrizi: Woke Volkovi iz Kranja.

Perica: Pojma nimam, o kom ali o čem govori, a se bom kar strinjal.

DELITE
Pomakni se na vrh