Nemška policija izključila teroristično ozadje napada z nožem na hitrem vlaku

tirnice

Nemška policija je včeraj sporočila, da pri sobotnem napadu z nožem na hitrem vlaku na progi Passau-Hamburg, v katerem so bili ranjeni štirje potniki, ni šlo za teroristično dejanje. Znakov islamističnega ozadja niso našli, prav tako 27-letni storilec, ki so ga že prijeli, ni imel pomagačev, so dodali na novinarski konferenci v Neumarktu.

Po besedah javnega tožilca Gerharda Neuhofa naj bi napadalec trpel za paranoidno shizofrenijo, zato ga bodo na predlog tožilstva premestili v psihiatrično bolnišnico, še poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napad je izvedel 27-letni Sirec, ki je v Nemčijo prišel leta 2014. Dan pred tem je izgubil službo. Po pisanju dnevnika Bild naj bi se pred dogodkom nenavadno vedel, kot da ima psihične težave, med drugim naj bi na vlaku klical na pomoč.

Z nožem je poškodoval štiri moške, stare od 26 do 60 let. 26-letnik je dobil hujše poškodbe glave in se še vedno zdravi v bolnišnici. Prav tako bolnišnično zdravljenje potrebuje 39-letnik, ki ga je napadalec zabodel v telo, so še pojasnili policisti.

Policija je nujen klic z vlaka sprejela v soboto malo po 9. uri zjutraj in odhitela na prizorišče. Vlak Intercity Express (ICE) se je medtem ustavil v manjšem kraju Seubersdorf, nato so iz vagonov evakuirali med 200 in 300 potnikov, v napadalca pa je policija namerila orožje in ga pozvala k predaji.

To je tudi storil brez upiranja, v žepu pa so mu ob preiskavi našli okrvavljen nož z 8-centimetrskim rezilom. Policija se je zahvalila potnikov, ki so poskušali storilca onemogočiti, dodaja dpa.

DELITE