Zvezdana je zvezda

Iskrenosti obeh gostov v oddaji Zvezdana, ki je minulo soboto imela naslov Mami, imej me rada, je treba ploskati, stoje, več ur. Namesto o facebook-instagramovskem popolnem življenju in popolnih družinah sta razgalila žalostno resnico o tem, da vsi starši niso idealni, daleč od tega. Sama sta imela to smolo, da sta odraščala ob mami alkoholičarki. In zbrala dovolj poguma, da sta o tem celo napisala knjigi. Preveč je tistih otrok, ki se staršev alkoholikov sramujejo, morda celo sebe krivijo za to, da starša pijeta, in o tem nočejo govoriti z nikomer, niti s prijatelji. V času vsesplošnega odtujevanja, ko na elektronskih napravah zbežimo v neki drug svet, se o teh stvareh verjetno govori še manj. Koliko je v času korone nastalo podobnih zgodb, kot sta jih pripovedovala Zvezdanina gosta, ne bomo nikoli izvedeli. Žalostno in tragično, vsaj toliko kot število umrlih zaradi virusa.

In ob tem se ponovno rojeva vprašanje, kaj sploh je idealna družina. Če se spomnite polemik ob družinskem zakoniku, je desna stran vztrajala, da edino PRAVO družino sestavljajo ata, mama in otrok. Na tribuni pred referendumom o zakoniku, ki jo je pripravila nacionalna televizija, so na levi strani sedeli zagovorniki zakona, na desni pa njegovi nasprotniki. Slednji so se z neumnimi izjavami in gestami tako osramotili, da je takoj naslednji dan po spletu zaokrožila zlepljenka (nova priljubljena slovenska beseda, a ne) z »največjimi uspešnicami« te desne polovice tribun. Prepričana sem bila, da bo zakon uspel.  A kaj se je zgodilo? Zakon je padel. Tako zelo padel, da niti samska ženska ne more na umetno oploditev, da bi imela otroka. Ata in mama sta pač edina možna in prava starša. Mar res? Kaj pa, če je ata alkoholik, če je mama alkoholičarka? Ali pa, nekateri smo pač imeli to srečo, sta alkoholika oba? Samo zato, ker imaš starša različnih spolov, to še ne pomeni, da sta dobra starša.

Ena od težav je tudi še vedno preveliko poveličevanje alkohola. »Kako smo se ga napili,« se hvali staro in mlado. Ste opazili, kako so na primer cigarete izginile celo iz televizijskih nadaljevank, nalivanje z alkoholom pa je ostalo nekaj povsem normalnega? Se tudi zato pijani starši še vedno laže tolerirajo, ker ima večina človeštva še vedno rada alkoholno omamo?

In ne nazadnje je tu še vprašanje odpuščanja. Opevana in precenjena beseda. Menda s tem najbolj koristiš sebi. Ampak veste kaj? Tudi če ne oprostiš, lahko čisto normalno živiš. V humoristični seriji Nedorasle mame je povsem nehumoren prizor, v katerem mati, zdravljena alkoholičarka, na vsak način želi, da bi ji hčerka odpustila za vse, ker se pač zdaj trudi biti dobra mama. A hči ji odgovori, da jo sicer veseli, da je zdaj bolje, a tega, kar ji je v svoji pijanosti zakuhala v otroštvu, ji ne more oprostiti, ker je takrat, ko jo je potrebovala, ni bilo ob njej.

Resnica včasih boli, a včasih ne gre drugače. In tistemu naslovu oddaje – Mami, imej me rada – bi lahko dodali: Mami, imej me rada v tem trenutku. Ni treba, da si idealna, sploh ne, samo ne zapijaj se pred mano. Težko? Vsekakor. Izvedljivo? Vsekakor.


Irena Pirman dela v novinarstvu od leta 1990. Je vaditeljica joge in borka za pravice živali. Že nekaj let z veseljem sodeluje v ljubljanskih Dnevnih centrih aktivnosti starejših. 

DELITE