Poskrbite za vitamin D, pa tudi za spanje!

beauty-sleep0

Zaradi epidemije je še toliko bolj pomembno, da poskrbimo za dober imunski sistem. Da je spanje pol zdravja, že dolgo vemo. Za dober imunski sistem pa je treba skrbeti tudi za zaloge vitamina D. Seveda imate na izbiro kup izdelkov, ki bodo pomagali pri tem, prehransko dopolnilo Beauty Sleep pa poskrbi za oboje, saj vsebuje dnevni odmerek vitamina D poleg drugih naravnih sestavin, ki pomagajo k dobremu spanju. In zakaj je ta vitamin tako pomemben?

Vitamin D je pomemben za zdravje okostja, poleg tega pa je ključen tudi za delovanje imunskega sistema. Vitamin D omogoča imunskim celicam v naših sluznicah, da učinkovito odstranijo in uničijo vdirajoče viruse, bakterije ali glive. Tako dokazano zmanjšuje zbolevanje za akutnimi okužbami dihal. Vendar nova raziskava ugotavlja, da večina Slovencev ne dobi dovolj vitamina D iz prehrane.

Potem ko je bilo lani ugotovljeno, da v jesensko-zimskem obdobju kar okrog 80 % odraslih prebivalcev Slovenije ni zadostno preskrbljenih z vitaminom D, je to področje zdaj dodatno osvetlila nova raziskava. V projektu Izzivi doseganja ustrezne preskrbljenosti z vitaminom D so raziskovalci s pomočjo podatkov nacionalne prehranske raziskave prvič določili prehranski vnos vitamina D pri prebivalcih Slovenije. Medtem ko je poleti potrebe telesa po vitaminu D mogoče pokriti že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu, je jeseni in pozimi ključni vir vitamina D prehrana. Priporočen vnos vitamina D v tem času, ko ga telo ne more samo proizvajati, je 20 mikrogramov dnevno, rezultati raziskave pa so pokazali, da ga s prehrano povprečno zaužijemo manj kot 3 mikrograme. Raziskavo je vodil Inštitut za nutricionistiko, pri njej pa so sodelovali še Nacionalni inštitut za javno zdravje ter Visoka šola za storitve in UKC Ljubljana, financirala pa sta jo Ministrstvo za zdravje in Javna agencija za raziskovalno dejavnost.

Glede na v Sloveniji uveljavljena priporočila je v odsotnosti biosinteze vitamina D pod vplivom sončnih žarkov priporočen dnevni prehranski vnos vsaj 20 µg vitamina D. Prof. dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko: »Skrb vzbujajoča ugotovitev raziskave je, da prebivalci Slovenije z običajno prehrano zaužijemo bistveno manj vitamina D, kot ga v odsotnosti endogene biosinteze potrebujemo za normalno delovanje telesnih funkcij. Povprečni dnevni vnos je bil manj kot 3 mikrograme vitamina D. Najnižji je bil pri starejših odraslih (2,5 µg), le malenkost višji pa pri mladostnikih (2,7 µg) in odraslih (2,9 µg). V vseh treh starostnih skupinah so imele ženske značilno nižji prehranski vnos vitamina D, največje razlike smo opazili pri odraslih prebivalcih.«

V raziskavi so bili identificirani tudi najpomembnejši prehranski viri vitamina D. Doc. dr. Matej Gregorič, Nacionalni inštitut za javno zdravje: »V raziskavi smo z upoštevanjem običajnih prehranjevalnih navad prebivalcev Slovenije ugotovili, da najpomembnejše prehranske vire vitamina D predstavljajo živila živalskega izvora, še posebej ribe in jajca. Ključni problem pa je, da vitamin D v večjih količinah vsebujejo živila, ki so redko v naši prehrani (npr. ribe severnih morij, ribje olje), zaradi česar skupni prehranski vnosi z živili ne pokrijejo predvidenih potreb v jesensko-zimskem času. V naši raziskavi ni bilo skoraj nikogar, ki bi s prehrano zaužil priporočeno količino vitamina D, zato bo za zagotovitev ustrezne preskrbljenosti z vitaminom D treba pretehtati ukrepe za njegovo nadomeščanje, s poudarkom na največji zaščiti ogroženih populacijskih skupin.«

Med prehranskimi dopolnili imate na izbiro precej takšnih, ki vsebujejo prav vitamin D. Izdelek Beauty Sleep Noveluis Medical pa ne bo poskrbel samo za dovolj vitamina D, pač pa tudi blaži simptome stresa, tesnobe in nespečnosti. Vsebuje optimizirano razmerje vitaminov in mineralov, ki pripomorejo k delovanju imunskega sistema. BeautySleep vsebuje naravne izvlečke starodavnih rastlin ter optimizirano razmerje mineralov in vitaminov, ki jih telo potrebuje med spanjem: izvleček cvetov kamilice z visoko vsebnostjo apigenina, korenino uspavalne vitanije, vitamine B1, 2, 3, 6, D3, magnezij, kalcij in aminokislino l-triptofan.

DELITE