Zdravstveni kader SV bo pomagal pri zdravljenju in negi bolnikov s covidom-19

pacient-bolnišnica

Slovenska vojska (SV) se bo s svojimi zmogljivostmi vključila v zdravstveni sistem, je na včerajšnji dopisni seji sklenila vlada. Zdravstveni kader SV bo tako pomagal pri zdravljenju in negi bolnikov s covidom-19.

Kot so v vladnem uradu za komuniciranje (Ukom) spomnili v sporočilu po včerajšnji dopisni seji vlade, se Slovenija sooča s hitrim porastom števila hospitaliziranih zaradi covida-19, kar pomembno vpliva na obremenitve zdravstvenih delavcev pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti, še posebej v bolnišnicah. Pri teh se ministrstvo za zdravje sooča s pomanjkanjem ustrezno usposobljenega kadra za zdravljenje in nego bolnikov.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v četrtek ob obisku Klinike Golnik pojasnil, da se zato za pomoč v bolnišnicah dogovarjajo tudi s civilno zaščito, Rdečim križem in Slovensko vojsko.

Vlada pa je včeraj odločila, da SV s svojimi zdravstvenimi zmogljivostmi podpre delovanje zdravstvenega sistema. Slovenska vojska se bo s svojimi zdravstvenimi zmogljivostmi, s katerimi razpolaga, vključila v zdravstveni sistem in pomagala pri zdravljenju in negi bolnikov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Na osnovi izvedene analize razpoložljivih virov in izkazanih potreb ministrstva za zdravje bo SV zagotovila pomoč javnim zdravstvenim zavodom z aktiviranjem zmogljivosti vojaške zdravstvene enote, ki imajo ustrezno usposobljen zdravstveni kader.

SV bo vzpostavila štiri skupine za pomoč, v vsaki skupini bo do pet ljudi, in sicer diplomirana medicinska sestra ali zdravstvenik, zdravstveni tehnik, vojaški bolničar ter dva bojna reševalca. Tako strukturo SV lahko zagotavlja na dolgi rok ob pogoju, da so skupine razporejene skupaj po zdravstvenih ustanovah, so še pojasnili.

DELITE