Zorya – slovenski metal projekt, ki navdušuje tudi v tujini

zorya

Pred dvema letoma se je študent multimedije Jan Oblak po odločitvi, da bo glasbo raje ustvarjal sam kot v večji ekipi, lotil projekta Zorya. S svojo mešanico novejših metal žanrov je zelo hitro pritegnil pozornost poslušalcev doma in v svetu. Pred kratkim se mu je v zasedbi pridružila pevka Sara Jeremič s svojim angelskim glasom in dala projektu še večji zagon. Z Janom smo govorili o Zoryi in metal sceni na sploh.

Kako ste se začeli ukvarjati z glasbo?

Z glasbo sem se začel ukvarjati že v zgodnjem otroštvu, ko so mi starši kupili klaviature, vendar se nad njimi nisem navdušil. Nato sem si z denarjem, ki sem ga dobil od svete birme, kupil prvo glasbeno opremo in bas kitaro. Proti koncu osnovni šole sem začel nastopati v skorajda hišni pop-alt-rock skupini. Nastopali smo po vsej Sloveniji, dokler se ni brat preselil v Maribor. Tako me glasba spremlja že skoraj vse desetletje.

Ste imeli kake vzornike, idole?

Moji vzorniki so se z leti spreminjali. Edina vzornika, ki ostajata na vrhu mojih glasbenih idolov že petnajst let, sta basista skupine Iron Maiden in pokojni basist skupine Metallica. Sicer pa sem na svojem prvem predvajalniku glasbe poslušal Hells bells, Master of puppets in pesmi podobnega žanra.

Zoryo ste zasnovali kot svoj samostojni projekt. Kako to, da niste zbrali večje zasedbe?

Pred Zoryo sem hotel ustvariti malce posebno pank skupino, ampak me je motilo vse mogoče. Za delovanje skupine je bilo potrebno preveč prilagajanja in slabih izgovorov s preostalimi člani. Zato sem ustvaril »one-man band« projekt Zorya. Sam sem začel, ker sem želel svobodo brez prilagajanja in nesporazumov z drugimi. Zdaj delam, kar mi ustreza.

Kaj ima Sara, da je postala del vašega projekta?

Sara ima nekaj, česar nima vsak oziroma ima to, kar bi moral imeti vsak član zasedbe. Ima naraven angelski glas, ki bi si ga želela vsaka skupina. Njen odnos je zrel in spoštljiv. Ni oseba, ki bi želela uspeti čez noč, ampak se bo trudila, da bo pri svojem delu vedno izvrstna in se bo sčasoma še izpopolnila. Ko sem se odločil, da bo tudi ona del Zorye, sem jo sprejel v zasedbo kot enakopravno članico.

In kakšna je black metal scena v tem trenutku? Kako je korona vplivala nanjo?

Mislim, da se black metal sceni vpliv covida ne pozna, saj večina skupin dela kot duet ali celo kot »one man band« in služi denar le s prodajo majic in cedejev. Nekatere skupine so izgubile nekaj možnosti za žive nastope, kakšnih hujših težav pa ni. Ima pa tudi covid dober vpliv, saj so bile skupine primorane k ustvarjanju novega materiala, ker je bilo dovolj časa, tako da je v zadnjem letu in pol mnogo skupin izdalo precej novih pesmi.

DELITE