Hlad v maternici povzroča težave z zanositvijo

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) ločimo pet škodljivih vplivov, ki se lahko v telo naselijo iz zunanje okolice ali se v njem nakopičijo zaradi nepravilne prehrane in nezdravega načina življenja. To so: veter, vročina, vlaga, suša, hlad.

Zunanji hlad v naše telo prodre, kadar nismo pozorni pri zaščiti našega fizičnega telesa in se skozi pore naseli v notranje organe. Notranji hlad pa nastane takrat, ko organe zahladimo z uživanjem mrzlih pijač, sladoledom, hladnim tušem v poletnih mesecih, z uživanjem hrane neposredno iz hladilnika itd.

Ker je element vode povezan z ledvicami in mehurjem, se hlad prav po ledvičnem kanalu širi po telesu in začne zastajati v naših šibkih območjih. Najprej so lahko prizadeti kanal mehurja in naši reproduktivni organi. Maternica se namreč ogreva prek ledvic, dajejo ji tudi moč za reprodukcijo. Ko se hlad naseli v maternico, so krvavitve šibkejše, predvsem pa precej boleče, saj hlad blokira cirkulacijo krvi in drugih telesnih tekočin ter zavira pretok vitalne energije po meridijanih. Krvavitev je lahko temnejše barve, pojavljajo se tudi koščki. Hlad prav tako povzroča težave z zanositvijo, saj zahlajena maternica ne zagotavlja ustreznih pogojev za ugnezditev in razvoj fetusa.

Nasveti dr. Wanga

  1. Prilagodimo prehranjevalne navade

Hlad bomo najlaže omilili, če bomo že od pet do sedem dni pred ciklom malce spremenili način prehranjevanja in pitja tekočin. Priporoča se pitje ingverjevega čaja v dopoldanskem času, 1 skodelica (od 2 do 3 dl). Prvi in drugi dan cikla lahko čaju dodamo še žlico črnega sladkorja (op.: gre za posebni črni sladkor, imenovan hejtang, in ne navadni rjavi sladkor, ki ga poznamo pri nas). Črni sladkor pomaga pri bolečinah, saj spodbuja krvni obtok.

  1. Uživati je treba več zelišč jang

Potrudimo se, da pred in med ciklom uživamo le tople obroke, še posebej bistre juhe z dodanim kardamomom, cimetom, tudi ingverjem. Vsa omenjena zelišča so po lastnostih vroča in spodbujajo cirkulacijo ter segrevajo organe. Pri zelo obilnih krvavitvah jih uporabljamo manj. Piti je potrebno le toplo tekočino, nikakor pijač iz hladilnika, tudi ne gaziranih pijač. Topla voda je najboljša rešitev. Iz jedilnika izločimo sladoled, lubenico, regrat, klinčke in druga živila, ki telo hladijo.

  1. Moksibustija

Moksibustija, divji pelin v obliki cigare, je prav tako vsestranska pomoč. Od pet do sedem dni pred ciklom in še posebej prva dva dneva menstruacije ogrevamo meridijan ren, ki leži na sprednji strani telesa. S tlečo mokso se približno 3 cm od kože sprehajamo od popka do sramne kosti, 15 do 20 minut, enkrat na dan. Dodatno lahko ogrejemo še točki BL23, ki sta točki za ledvice na meridijanu mehurja. Najlaže ju poiščemo, če s prstoma leve in desne roke navidezno narišemo krog od popka do hrbtenice. Točki ležita dva prsta od hrbtenice na levo in desno stran. Vsako točko ogrevamo pet minut. Stimulacija teh točk še posebej lepo blaži bolečine v križu, ureja menstrualni cikel na splošno ter pomaga pri vrtoglavici in zamegljenem vidu.

  1. Kopel za noge z ingverjem

Teden pred pričakovano menstruacijo si pred spanjem privoščimo kopel za noge, ki ji dodamo sveže nariban ingver. Za boljši učinek lahko 1 liter ingverja čaja najprej za 5 minut prekuhamo in ga dodamo vodi za kopel. Stopala namakamo od 20 do 30 minut. Ko si stopala dobro osušimo, si na vsakem stopalu z mokso ogrejemo še točki KI1, ki sta znani točki na meridijanu ledvic, prek katerih se bodo naši organi prijetno ogreli in sprostili. Omenjena tehnika je priporočljiva tudi za ljudi, ki jih muči nespečnost, le da namesto ingverja vodi primešajo žličko soli.

  1. Akupunktura

Akupunktura pomaga vzpostaviti ravnovesje v celotnem telesu in je tudi odlična metoda, s katero telo očistimo toksinov in drugih škodljivih vplivov, ki zastajajo v telesu. Z akupunkturo se poveča pretok vitalne energije či in telesnih tekočin, zato se notranji organi okrepijo in dobijo moč za opravljanje svojih funkcij. Kadar je v maternici nakopičen hlad in se kažejo simptomi, kot so boleča menstruacija, šibka menstruacija in pojav koščkov ob krvavitvi, se akupunktura priporoča približno pet dni pred ciklusom.

Dao TKM

DELITE