Zlatko o svoji izpovedi in ogledalu

zlatko

V zadnjem letu in pol Zlatko ni več poznan samo po svoji glasbi, ampak tudi po svoji dejavnosti na političnem prizorišču. Zelo aktiven je pri protestih, zato je bil tudi deležen različnih ukrepov, ki so ogrozili njegovo preživetje. O tem govori na svojem novem albumu Svoboda.

Album Svoboda je torej nastal po tem, ko ste se odločili, da albumov ne boste več delali. Zarečenega kruha se največ poje, kajne?

Julijan Mak je bila plošča, ki sem jo posnel v Cankarjevem duhu in vanjo vložil vse moči, ker je nastajala po izgorelosti, ki me je doletela maja 2017. Dve leti sem potreboval, da sem se pobral in zbral moč, posnel album, prepričan, da je zadnji, in malo zatem pojedel svoje besede. A saj mi ni preostalo drugega, kot da se zaprem v studio in posnamem 12. album z naslovom Svoboda, ki je neke vrste osebna izpoved in ogledalo trenutnih razmer, ne da bi kar koli zavijal v celofan.

Se spomnite še česa, ko ste naredili nekaj, za kar ste prej trdili, da je nemogoče?

Nazadnje se je to zgodilo, ko smo s približno 30-člansko ekipo pod taktirko Anžeta Škrubeta posneli videospot Lahkomiselnim ljudem v najtežjih časih, in še danes mi ni jasno, kako nam je to uspelo. Še enkrat hvala vsem, ki so bili del projekta.

Svoboda je nastala, ker želite ljudem povedati svojo zgodbo. Bi si želeli, da bi zgodbo lahko povedali tudi drugače, ali vam je všeč, da govorite s svojo glasbo, z umetnostjo?

Na srečo imam to edino možnost, ki mi je niso mogli izbrisati, zapreti, streti ali protipravno vzeti.  Plošča je nastala kot odgovor na vse krivice, ki so se mi dogajale, ker sem izkoristil demokratičnost. Vem, da so me mnogi obsojali po krivem, ker so lahko slišali samo eno plat zgodbe, in tem ljudem bi sporočil samo eno: ničesar nisem počel protizakonito. Veliko sem povedal na plošči, a ostalo je še dosti podrobnosti, ki jih hranim za novo knjigo.

Ste imeli zaradi trenutnega položaja v državi več navdiha kot običajno?

Prednost človeka, ki ustvarja na področju kulture, je, da lahko vso to umazanijo, smrad, krivico, stres in sto drugih dejavnikov, ki te lahko doleti, ko imaš opravka z nedemokrati, to slabo energijo sprejmeš kot navdih in jo preobraziš v nekaj lepega, kar bo mnogim vrnilo upanje in pokazalo stanje brez dobičkonosnega interesa. Vse okoli nas je navdih.

Imate radi angažirano umetnost?

Umetnost, ki ni angažirana in sposobna, da nedemokratom drži ogledalo, da molči in miži zaradi lastnega interesa, je krhka in daleč od svojega bistva. Lepo je povedal Julijan Mak: Narod je boječ, zato pa je hinavski.

Imate morda kak odziv poslušalcev, ki niso politično angažirani? Kako oni sprejemajo vaše pesmi?

Moj krog poslušalcev je kot drevo. Njegovo jedro so korenine, deblo in veje. To so ljudje, ki me poslušajo že leta, poznajo me zelo dobro in podpirajo tudi moj aktivizem. Imamo pa tudi veliko listja, ki odpade, ko pride jesen, zima in ko zapiha veter. A še nikoli se ni zgodilo, da ne bi prišla nova pomlad še z lepšimi listi in močnejšimi koreninam.

DELITE