Gube in druge nesramnosti

Greš na avtobus in tam te dvakrat pregledajo: najprej kontrolor preveri veljavnost Urbane (dobro, tega smo vajeni), za njim pa že čaka možakar, ki od tebe zahteva še PCT-potrdilo in osebno izkaznico. Kako te na njej prepozna, ker nosiš masko, ni jasno, in to na avtobusu, na katerem ob konicah ni mogoče zagotavljati tiste predpisane razdalje meter in pol! Ampak nič hudega: vsaj imamo avtobuse, medtem ko so nam med prejšnjimi zaprtji med drugimi svobodami vzeli tudi svobodo do vožnje s sredstvi javnega prevoza.

Kaj ko bi namesto PCT-potrdil dobili nekakšen trak, podoben tistemu, ki so ga v nacistični Nemčiji nosili Judje, po katerem bi se ljudje že na daleč razlikovali in se tako še lažje grdo gledali – za kar se zdi, da je celo bolj kot nakupovanje postalo slovenski nacionalni šport. Namreč to, da smo nesramni do drugih in jim to naravnost povemo.

Kam smo prišli, da recimo Barbra Drnač brez zadržkov pokritizira Ksenijo Benedetti, ker naj bi imela vse več kilogramov, ne pa na primer VSAJ tega – če že –, kaj je imela Ksenija povedati v oddaji Skupaj naprej. Ne vem zakaj, ampak vedno se mi je zdelo še posebej grdo, kadar ženska kritizira žensko. Morda je to ostanek spominov na prejšnja življenja, v katerem se je sestrstvo izražalo v matriarhatu in so ženske držale skupaj. Zdi se mi, da so grde besede ene ženske do druge še bolj prepojene s hudobijo, kot če ženski zunanji videz pokritizira moški. Morda se motim, a vem, da se ne.

Imela sem prijateljico, s katero sva gledali serijo Zlom, The Undoing. Po kar dveh uvodnih epizodah ni govorila drugega kot to, kako je zaradi lepotnih posegov spremenjena Nicole Kidman, ne pa tega, ali je lik Hugha Granta morda res ubil svojo ljubico, kar je bilo bistvo serije. Zakaj je večina ljudi postala tako površnih? Ali gledate VSEBINO serije ali samo slikice? Podobno se ob napovednikih za nove dele Seksa v mestu dogaja Sarah Jessici Parker, saj se debate vnemajo samo o tem, ali ima premalo ali preveč gub. In groza vseh groz, ste videli, da ima Cynthia Nixon zdaj sive lase! Kaj hujšega kot pokazati svojo naravno barvo las! Če posivi moški, je srebrni lisjak ali kaj podobnega, ko osivi ženska, je … samo stara baba. Kar ji v času tviteraškega revolverašenja z besednimi strelnimi naboji brez težav očitajo vsi, še najbolj pa ženske. Oprah Winfrey je nekoč rekla, da je bog zato iznašel barvo za lase, da ji ni treba imeti sivih las, ampak če jih imate, kaj potem!

Novi družbeni red, ki naj bi se izoblikoval iz prahu korone, torej očitno ne bo nič lepši in boljši, pa saj tega niti nismo pričakovali. Jaz pa vseeno upam, da se bo v novih delih Seksa v mestu vseeno pojavila tudi Kim Catrrall oziroma Samantha, ki mi je bila daleč najljubša. Vsi odgovori bodo znani, ko se serija na začetku decembra vrne na HBO. In upam, da se bodo vedno elegantne dame še vedno ukvarjale predvsem z odnosi, staranjem in drugimi življenjskimi vprašanji, in ne z virusom, ker tega smo po pravici siti že iz drugih serij.


Irena Pirman dela v novinarstvu od leta 1990. Je vaditeljica joge in borka za pravice živali. Že nekaj let z veseljem sodeluje v ljubljanskih Dnevnih centrih aktivnosti starejših. 

DELITE