KNJIGE: Spoznajmo sebe in naravo, ki nas obdaja

Obnasaj se 2-del

Knjige so zakladi znanja. Tokrat predstavljamo tri poučne knjige, ki nam bodo povedale, zakaj smo takšni, kot smo, razkrile svet gliv in enciklopedijo, v kateri boste našli vse, kar je pomembno v povezavi z naravo.

Naravoslovje

Nekoč smo kupovali enciklopedije na metre, danes, ko so vse informacije oddaljene samo kak klik, pa se zdijo takšne knjige nepotrebne. A ni tako! Prav ta knjiga je izvrsten primer, ki dokazuje, da so takšne knjige veliko bolj poučne, saj je vsebina zaradi vseh ilustracij veliko bolj atraktivna kot vsebina na spletu. V knjigi boste našli opise za vse ključne predmete naravoslovja, preproste razlage, zabavna dejstva in neverjetne računalniške ilustracije, ki spodbujajo k raziskovanju sveta, ki nas obkroža.

Robert M. Sapolsky: Obnašaj se!

Že nekaj časa je tudi v slovenskem prevodu na voljo to resnično pomembno delo enega najboljših znanstvenih pisateljev našega časa, ki je nastajalo več kot desetletje. Zaradi obsega ima knjiga dva dela – ampak brez skrbi, itak jo je dobro brati počasi in po delih. To izjemno delo vam bo razložilo, zakaj reagiramo, tako kot reagiramo – in to iz vseh aspektov, saj avtor razlaga tako nevrološke, hormonske in neposredno telesne odzive, prepleta naravoslovje in družboslovje. Po branju te knjige se nikoli več ne boste spraševali: pa kako je lahko naredil kaj takega, ker boste razumeli tudi to!

Robert Hofrichter: Skrivno življenje gliv 

Že v osnovni šoli nas učijo, da so glive nekaj posebnega. Gobe namreč niso rastline, ampak so po sestavi bližje živalim. Ampak to ni vse! Gobe imajo seveda mnogi zelo radi na jedilniku – ampak to, kar pojemo, je samo zunanji in vidni plod bitja, ki sicer živi pod tlemi in lahko meri nekaj kilometrov! Glive so v resnici svojevrstni možgani rastlinstva, brez gliv pa tudi ne bi imeli niti oblakov in padavin. Ta zabavna in poučna knjiga nam odstira resnično nenavadno življenje gliv.

DELITE