Svetina: Samotestiranje in uporaba mask milejši poseg od zaprtja šol

test-maska

Varuh človekovih pravic Peter Svetina ob svetovnem dnevu otroka, ki bo v soboto, opominja, da sta zaščita zdravja in varnosti prebivalcev, posebej tudi otrok, zelo pomembni, kar je treba upoštevati tudi v času epidemije covida-19. Po njegovi oceni sta samotestiranje in uporaba mask v šolah občutno milejši poseg v pravice otrok od zaprtja šol.

Pandemija covida-19 je po njegovih besedah prinesla številne izzive, eden pomembnejših pa je tudi poseganje v človekove pravice in temeljne svoboščine. Bolj kot kadar koli je treba tehtati, katera pravica ima prednost pred drugo. Kot je spomnil, so pri varuhu prav v tednu pred svetovnim dnevom prejeli številna vprašanja o samotestiranju na novi koronavirus v šolah in drugih predpisanih ukrepih za zajezitev epidemije, so zapisali pri varuhu.

Odločevalci in politiki morajo v teh časih po Svetinovem pozivu še posebej paziti pri sprejemanju ukrepov, ki zadevajo otroke. V njihove pravice se namreč ne sme posegati bolj, kot je res nujno, ukrepi pa morajo zasledovati otrokovo največjo korist skladno s testom legitimnosti in sorazmernosti. Odločevalce poziva, da uveljavijo pravilo, da pri vsaki sprejeti odločitvi posebej izvedejo oceno vpliva na pravice otrok. To pa naj ne velja samo glede ukrepov proti covidu-19, ampak tudi v drugih primerih, je poudaril.

Po njegovem prepričanju je treba v veliko večji meri upoštevati tudi določila konvencije o pravicah otrok in otroke vključevati v procese sprejemanja odločitev, ki se jih dotikajo. “Prav tako jim je treba omogočiti, da v teh postopkih izrazijo svoje poglede,” je izpostavil.

Pri vseh ukrepih tudi v času epidemije pa se je treba po njegovih navedbah zavedati, da so potrebe otrok lahko precej drugačne od potreb odraslih. Razvoj vsakega posameznika namreč poteka skozi različne razvojne faze, ki jih ni mogoče izpuščati ali preskakovati in tudi ne nadomeščati s kasnejšimi intervencijami. Glede na to je nujno, da odrasli v korist otrok prevzamejo nesorazmerno večji del bremena za premagovanje težav, je pozval.

DELITE