Mravljinčenje rok in prstov

Po tradicionalni kitajski medicini ima mravljinčenje prstov in rok različne vzroke. Velikokrat je povezano z delom, ki ga posameznik opravlja več ur na dan, v katerem je položaj telesa v nepravilni drži. Nepravilna drža, ki pritiska na živec, lahko povzroči nepretočnost energijskih kanalov – meridijanov, še posebej v zgornjem vratnem delu hrbtenice, posledica pa so mravljinci v rokah in prstih. Zadevo dodatno poslabša izpostavljenost vetru, ki je eden od patogenih vplivov iz okolja, ki se mu je dobro izogniti, saj posledično ustvari primanjkljaj krvi in s tem povezane splošne energije, oboje pa pušča vpliv na vranici in jetrih. Kadar po mnenju specialista zahodne medicine ni potreben operativni poseg, se lahko stanje lajša in precej izboljša z akupunkturo in ventuzami.

Kako si pomagati

Vratu ne utrujajte s tem, da ga dalj časa zadržujete v enem, napetem položaju. Pri odpravi tovrstnih težav lahko veliko pomagajo določene fizične aktivnosti in akupresura točk:

1) nežno premikanje glave v vseh smereh;

2) podrgnite dlani, da ustvarite toploto med njimi, in si ogrevajte vratni del; posebej si zmasirajte akupunkturno točko GB20 (feng či) na obeh straneh vratu;

3) masaža točk na hrbtni strani dlani, in sicer v vdolbinici med kazalcem in sredincem ter med sredincem in prstancem, pomaga pri bolečinah v križu.

Prehrana

Pri prehrani je treba paziti, da se v telo vnašajo topla živila, ter se izogibati hladnim pijačam in preveč surovi hrani.

Recept za nemastna popečena rebra

Rebra narežete na manjše kose in jih kuhate v osoljeni vodi, dokler niso skoraj kuhana. Posebej na olju popečete zdrobljen česen z malo soli, sladkorja, kisa in drugimi začimbami ter malo vina ali drugega alkohola. Temu dodate meso in skupaj popražite, dokler ni meso povsem skuhano.

Na Kitajskem imajo rek, da je treba uživati tiste dele mesa, s katerim imamo sami težave. Na primer, če so težave s hrbtenico in vretenci, je dobro uživati rebra; kadar je težava v ledvičnem delu in s kostmi, je dobro občasno v jedilnik vključiti ledvičke itd.

Moksibustija

Z mokso lahko ogrevamo vratni in ramenski predel. Dodatno se lahko z akupresuro stimulira tudi točko SJ5 (vajguan), ki pomaga pri odpiranju nepretočnih energijskih kanalov (meridijanov) in tudi lajša bolečine.

ALI STE VEDELI: Kitajci običajno premikajo glavo v smereh, kakor da bi z glavo hoteli narisati pismenko za riž 米, vaja se izvaja v šestih korakih, tako da glavo vlečete:

 1. od leve zgoraj desno navzdol
  2. od desne zgoraj levo navzdol
  3. od zgoraj navzdol
  4. od leve proti desni
  5. od desne zgoraj levo navzdol
  6. od leve zgoraj desno navzdol

DELITE