V Evropi številne države zaostrujejo ukrepe za zajezitev okužb

V Evropi, ki se ponovno sooča s porastom novih okužb z novim koronavirusom, številne države ponovno zaostrujejo ukrepe za zajezitev okužb. V Avstriji bo od ponedeljka dalje ponovno veljalo zaprtje javnega življenja za vse. Na Slovaškem in Češkem bo od ponedeljka dalje zaprtje javnega življenja veljalo za necepljene.

V Avstriji bo zaprtje javnega življenja za vse veljalo predvidoma 20 dni. Po desetih dneh bodo ta ukrep proučili, zaprtje pa se bo samodejno končalo 13. decembra. Zaprtje javnega življenja za necepljene bo veljalo še naprej. Poleg tega bo v Avstriji od februarja za vse obvezno cepljenje proti covidu-19.

Ukrepe zaostrujejo tudi na Madžarskem. Ponovno so tako najprej uvedli obvezne zaščitne maske v javnem potniškem prometu, sedaj sledijo tudi notranji prostori z izjemo pisarn in športnih dvoran. Obvezno cepljenje proti covidu-19, ki že dlje časa velja v zdravstvu, bodo sedaj razširili na javni sektor, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Pogoj PCT za javni sektor, tako za tam zaposlene kot uporabnike storitev, je ta teden sprejela tudi Hrvaška, kjer pogoj PCT v zdravstvenem sektorju in socialni oskrbi velja že dlje časa.

V Italiji, kjer je proti covidu-19 cepljenih 84 odstotkov prebivalstva, so že oktobra uveljavili pogoj PCT na delovnem mestu, kar je privedlo ponekod v državi tudi do nasilnih protestov. Oživela je tudi razprava o morebitnem obveznem cepljenju proti covidu-19. Posamezne italijanske dežele podpirajo tudi zaprtje javnega življenja za necepljenje, vendar italijanska vlada to zaenkrat zavrača.

V Nemčiji so zvezne dežele in nemška vlada, ki opravlja tekoče posle pod vodstvom odhajajoče kanclerke Angele Merkel, ta teden dosegle dogovor o omejitvah za necepljene ter uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19 za določene skupine. Uveljavitev protikoronskih ukrepov je poslej odvisna od tristopenjskega načrta, ki temelji na številu covidnih bolnikov v bolnišnicah.

V Nemčiji so na pobudo najverjetnejše nove vladajoče koalicije med socialdemokrati, Zelenimi in liberalci tudi sprejeli zaostrene ukrepe, ki predvidevajo pogoj PCT (preboleli, cepljen proti covidu-19 ali negativni test na okužbo z novim koronavirusom) na delovnem mestu ter v javnem potniškem prometu. V državi se sicer 25. novembra iztečejo sedanje epidemiološke izredne razmere, ki pa jih ne nameravajo podaljšati. S tem bo nemškim zveznim deželam oteženo, da bi pavšalno sprejemale odločitve o zapiranju javnega življenja.

Na Slovaškem bo od ponedeljka dalje veljalo zaprtje javnega življenja za necepljene. Pravilo PC (preboleli in cepljeni proti covidu-19) bo veljalo za hotele, gostinske lokale ter prireditve.

Pogoj PC za hotele, gostinske lokale, storitve in prireditve bo od ponedeljka v veljavi tudi na Češkem. Poleg tega naj bi v podjetjih znova uveljavili hitro testiranje na okužbo z virusom sars-cov-2.

Na Nizozemskem so protikoronske ukrepe zaostrili v soboto pred enim tednom. Poleg pogoja PCT na številnih področjih se nanašajo na širitev obvezne uporabe zaščitne maske in krajšega delovnega časa trgovin in lokalov. Pogoj PCT v gostinstvu ter na prireditvah so ponovno uvedli tudi na Danskem.

V Romuniji, kjer imajo enega od najnižjih deležev cepljenih proti covidu-19, so že konec oktobra uvedli obvezno nošnjo zaščitnih mask tudi na prostem, zaprli so gostinske lokale v nočnih urah ter uvedli dodatne omejitve za necepljene, kot je prepoved odhoda od doma v nočnih urah ter vstopa v gostinske lokale in kulturne ustanove.

DELITE