Milena Miklavčič končala knjigo za vnuke in babice

Avtorica trilogije Ogenj, rit in kaže niso za igrače in komentatorka oddaje Zadnja besede ter ne nazadnje naša kolumnistka Milena Miklavčič bo v teh dneh izdala svojo novo knjigo, ki pa bo nekaj čisto posebnega. Tokrat namreč ni pisala o zgodbah drugih, pač pa predvsem o tem, kako se je sama družila s svojimi vnuki. Kuharske prismodarije za pobalinčke in babice je knjiga, ki je čudovito darilo tako njenim potomcem kot tudi vsem drugim babicam, staršem in vnukom.

»Že od nekdaj sem sanjala o tem, da bi napisala kuharsko knjigo. A ne za kogar koli. Zlasti ne za tistih 1.915.234 Slovencev, ki kuhalnico sučejo bolje od mene,« pojasnjuje Milena. »Odkar je prijokal na svet prvi vnuk, imenovali smo ga Mali, sem razmišljala o tem, ali bom zmogla opravljati najlepše poslanstvo pod soncem, kot se šika. Na skrivaj sem se trudila, tako kot prefrigane babice znamo, da iz njega ustvarim prvovrstnega kuharja. Ne vem sicer, ali bo kdaj kuhal za angleško kraljico, verjamem pa, da bo nekoč, ko bo srečal luštno dekle in se zaljubil vanjo, znal pripraviti vsaj čaj, mlečni riž ali kremno juho. Potem so se rodili še Gal, Šefica, Julia in Jakob … Bila sem presrečna.«

Nekoč se je Milena vprašala, ali bi bilo bolje, da jim namesto nepotrebnih pridig, ki gredo skozi eno uho noter, skozi drugo pa ven, raje podari knjigo zgodb o skupnih doživetjih. Vnuki so bili navdušeni! »Iz različnih, na videz celo neopaznih dogodkov, ki smo jih doživljali skupaj, so nastale zgodbe! Skrbno smo zapisali tudi recepte, ki smo jih preizkušali! Babičina kuhinja je redko pospravljena v ‘nulo’. Po navadi se po kotih valjajo igrače, skrbno oko pa hitro opazi, da je nekdo po tleh raztresel moko ali riž. A to ni pomembno! Pomembni so trenutki, ki vnuke in babice (ter dedke, seveda!) povežejo med seboj! Vezi, ki se pri tem stkejo, trajajo vse življenje!« pravi Milena.

Vas zanima, kako se lahko vnuki v kuhinji, nedaleč stran od babičinega naročja, naučijo življenjskih modrosti, pomembnih vrednot, ki jim pomagajo, da v času odraščanja bolje razumejo sebe in tudi druge? Potem vzemite v roke knjigo, v njej boste našli namige, ki jih je vredno posnemati! »Ker je tod okoli pod Triglavom ogromno babic, ki imajo neskončno rade vnuke, lahko mirno rečem, da sem knjigo napisala tudi zanje! In seveda za njihove otroke in otrok otroke! Prepričana sem namreč, da je ljubezen, ki nas druži, približno enako močna, ne glede na to, kdo smo, kje živimo in koliko vnukov imamo. Naj vam bo branje v veselje, če boste pa skupaj z malčki preskusile tudi recepte, bom zelo vesela,« dodaja avtorica.

DELITE