OCENJUJEMO: Mali otroci, veliko smeha

Uroš Kuzman in Aleš Novak

To soboto je bilo v ljubljanskem BTC-ju zelo živahno. Medtem ko so ljubitelji nakupovanja počasi pakirali in se v koloni vračali domov, smo ljubitelji kulture in smeha navalili na SiTi teater, v katerem je bila premiera izvrstne in skrajno zabavne predstave Mali otroci, veliki problemi. V njej sta združila moči izvrstna komika Uroš Kuzman in Aleš Novak in na odru pred razprodano dvorano (zaradi ukrepov je bilo sicer pol sedežev praznih) dokazala, da so bila velika pričakovanja upravičena, saj sta pripravila zagotovo eno najzabavnejših, pa tudi najinteligentnejših predstav zadnjih let.

Uroš Kuzman je že v svoji prvi monokomediji Profesor Kuzman mlajši, ki je doživela premiero pred tremi leti, potem pa je imela 200 ponovitev, dokazal, da je mojster inteligentnega humorja. Navsezadnje je doktor matematike, tako da je prav gotovo najbolj izobražen med komiki, poleg tega pa zna gledati na svet širše kot večina njegovih kolegov matematikov. V prvi predstavi je govoril tako o svojih šolskih izkušnjah kot tudi o tem, kako je sam prenašal znanje mlajšim generacijam. Brez vulgarnosti mu je uspelo občinstvo nasmejati že takrat, to pa mu uspeva tudi v novi predstavi, enako kot kolegu Alešu, ki je nazadnje blestel v predstavi Slovenec in pol, v kateri je združil moči s Perico Jerkovićem.

Uroš in Aleš spet pripovedujeta o izkušnjah iz prve roke. Zdaj sta si izbrala za temo očetovstvo. Aleš je kot novopečeni očka manj izkušen, na odru ima kot rekvizit voziček z dojenčkom, ki mu ga v prvi polovici, ko je na odru večinoma sam, za odrom čuva Uroš, ki je kot bolj izkušen oče poln nasvetov in trikov. Igralca se predstavita vsak s svojim delom, na odru pa sta večkrat tudi skupaj, ves čas pa pokata šale, tako da gledalec ne utegne niti preveriti, koliko je ura. Ura in pol mine res hitro, saj so šale sveže, pa čeprav gre za situacije, ki jih poznajo vsi starši.

Mojstra humorja sta prepričljiva in izvrstno improvizirata – tudi recimo, ko pride v dvorano zamudnica, njen prihod izkoristita za nove domislice. Rdeča nit je jasna: otroci so bolj naporni in življenje obrnejo na glavo, ob tem pa ne pozabljata niti na dogajanje v družbi, tako da vpleteta malo koronskega humorja, kakšne situacije pa primerjata s stanjem v politiki, ki je v njuni interpretaciji izjemno zabavno.

Če si torej želite lahkotne, pa vendar inteligentne zabave, če vam je dovolj plehkih predvidljivih dovtipov, potem te predstave nikar ne zamudite, ne glede na to, ali imate otroke ali ne – šale namreč delujejo na vseh ravneh.

DELITE
Pomakni se na vrh