Danes praznuje Salome

Danes, 23. novembra, lahko čestitamo za 53. rojstni dan čudoviti Salome, ki je z rodnega Raba pred tremi desetletji prišla v Slovenijo in pri nas orala ledino na področju sprejemanja drugačnosti.

Kot danes se spomnim, kako sem neko noč, po snemanju koncerta za glasbeno oddajo, prišla na Kanal A in v montaži opazila atraktivnega tipčka, ki je gledal posnetek svoje transvestitke predstave, ki naj bi jo – če se še prav spomnim – predvajali na novoletno noč. »Nenad,« se je predstavil in mi stisnil roko. No, naslednja desetletja sem ga videla samo še v ženski različici. Priznam – malo sem obžalovala, da se ni bolje počutil v moškem telesu, saj resnično ni bil slab na pogled, ampak Salome je seveda še atraktivnejša.

Sprva samo preobleke, potem je prišla operacija prsi (hvala, draga Salome, da sem jih lahko potipala in da zdaj vem, kakšni so na dotik ti silikonski vsadki), nato hormonske terapije in operativna sprememba spola. Težke, res težke preizkušnje so bile to, še posebej za nekoga, ki je na očeh oziroma udaru javnosti. Težko verjamem, ampak očitno obstajajo ljudje, ki mislijo, da se človek nalašč odloči, da si bo spremenil spol, kot da gre za nakup nove garderobe, ne pa za skrajno boleč, zapleten, celo nevaren poseg! In potem obsojajo, napadajo, žalijo …

Salome je bila še pred dokončno preobrazbo velika zvezda, zato je njeno pot javnost ves čas spremljala. Prijatelj Tomaž Mihelič je napisal še njeno biografijo in spomnim se, kako sem na promociji razmišljala, katera blondinka bi lahko bila pred mano, ko sem gledala samo razgaljen hrbet. Nisem mogla verjeti, da se je atraktivna dama rodila v moškem telesu! Sprememba je bila neverjetna in nenadoma je bilo jasno, zakaj je kljub predsodkom, bolečini, stroškom … ta izjemna oseba morala poskrbeti, da je telo postalo takšno, kot bi moralo biti že od začetka.

Vsak, ki štrli iz povprečja, je deležen napadov. Salome je zato pretrpela veliko, preveč. In to samo zato, ker je bila tudi do javnosti povsem iskrena. Ker je rušila tabuje. Za to bi ji morali biti neizmerno hvaležni. Ceniti bi morali njen talent, saj bistvo Salome ni to, da zna dobro hoditi v visokih petah in plesati. Salome se je preizkusila na odru – predstava Menopavza je bila velika uspešnica tako pri nas kot na hrvaškem. Navdušila je v kuharskem šovu. Zadnje leto pa preseneča s svojimi slikarskimi umetninami. Nima formalne izobrazbe, ima pa več kot očitno dar, ki navdihuje.

Ob rojstnem dnevu tako Salome želimo čim več navdiha, prijaznih ljudi, ljubezni in uspeha. Pa hvala za to, da si prišla v našo deželico in se kljub bolečinam trudila za to, da bi ljudje drugačne sprejeli z razumevanjem! Če vprašate mene, si zasluži za vse to državno nagrado, saj bi bila brez nje Slovenija še bolj zatohla, kot je že tako …

DELITE