INTERVJU: Jan Plestenjak o lažeh, pravem uspehu, karieri in novem albumu

Jan Plestenjak

Jan Plestenjak je pred kratkim izdal nov album, kar je bil izvrsten izgovor, da sem se s tem postavnim in prijaznim glasbenikom dogovorila za srečanje. Pogovor se je začel s trenutnim položajem na glasbeni sceni, v nadaljevanju pa je Jan razkril, s katero pevko je posnel duet samo zato, ker mu je bila všeč, kaj sta se glede koncerta v Stožicah menila z Magnificom in še marsikaj zanimivega.

Novi album ste izdali na spletu. Ali to pomeni, da ste celo vi, ki ste prodajali rekordne naklade, obupali nad prodajo fizičnih plošč?

Brez skrbi, tudi album je že na voljo, ob tem pa je na voljo zdaj še digitalni »streaming«. Moj cilj je, da pride moja glasba med čim več ljudi. Zakaj bi imel pokončno držo in se držal le fizičnega, saj to ne bi bilo pravično do mojega ustvarjanja? Z albumom govorimo o nekaj sto, morda tisoč izdanih kosov, ki so namenjeni ljudem, ki si to želijo in uživajo tudi v ovitku in fizični plošči. To je moj petnajsti album, ki zaključuje neko celoto. Čas korone je prinesel neko mirnost, ki pa bi lahko postala tudi tritonska utež, če ne bi imel česa početi. Brcnil sem se, da sem v tem miru naredil pesmi in jih produciral. V tišini je bilo lepo ustvarjati. V tem času se nisem družil s prijatelji, saj sem se bal, da bi bolezen prinesel mami.

Za vas se v resnici življenje ni dosti spremenilo, ker ste si vsake toliko tako in tako vzeli daljši premor in se takrat umaknili v osamo.

Res je, čeprav je trajalo tri mesece dlje, kot sem pričakoval. Začelo pa se je tudi malo prej, kot bi si želel – zaprli so namreč ravno tisti večer, ko bi morali nastopiti. Na koncertnem odru SNG Maribor sem imel razprodan nastop. Za odrom sem že čakal oblečen na odločitev vlade. Petnajst minut pred načrtovanim začetkom je prišel dekret, da koncerta ne sme biti, in smo odšli domov. Moj premor je torej prišel dva koncerta prezgodaj.

To poletje pa niste kaj dosti nastopali, čeprav so se omejitve sprostile?

Imel sem samo tri koncerte. Moji koncerti so tako veliki, da jih je finančno težko pokriti z omejeno publiko.

Zdaj z Magnificom že napovedujeta koncerta v Stožicah. Sta optimista?

Tam bom imel valentinov koncert 12. februarja. Oba z Magnificom čakava, kaj bo. Ko sem slišal, da je napovedal koncert, sem ga poklical. Dolžnost koncertnih izvajalcev je, da potiskamo naprej in ne smemo računati na druge, da nam bodo kopali jarke. Nihče ne ve, kakšne bodo omejitve, vendar se ne smemo prestrašiti.

Kako je potekal pogovor z Magnificom?

Oba sva govorila isto, saj imamo vsi enake strahove. Tudi pretirana samozavest je lahko antipatična …

Pred kratkim ste izdali nov duet, tokrat z Marjetko iz Maraayje, kar me je presenetilo, saj ste večinoma sodelovali z neznanimi pevkami – ena od izjem je sicer duet z Natašo Bekvalac, ampak takrat vas je verjetno mikal srbski trg … Ste z Marjetko sodelovali, ker naj bi imela z Raayjem zelo dober dogovor glede vrtenja skladb na radijskih postajah?

Hehe, ni me mikal srbski trg, ampak mi je bila Nataša všeč, in to tudi ona ve. Pri duetu z Maraayo nisem kalkuliral, saj ima pri nas vsak radio svoj seznam predvajanj, zato ni več pesmi, ki bi jo predvajali na vseh radijskih postajah. Pesem sem napisal v nizki legi za žensko. Ni dosti pevk, ki obvladajo nižine. Nizke lege zahtevajo dobro tehniko. In to Marjetka ima, zato sem pomislil nanjo. Najprej sem ju poklical, potem sta mi vrnila klic po Facetimu. Raay in Marjetka sta ležala v postelji s kozarcem vina v roki. Ko sem predlagal sodelovanje, sta takoj privolila in povedala, da bo pesem zagotovo dobra, če sem jo jaz napisal. Moja melodika je drugačna kot njuna, besedila so drugačna, zato je bil tudi za Marjetko to izziv. Bila je navdušena, ker se je pokazal še drugačen del nje. Navdušen sem bil tudi jaz nad njunim profesionalnim odnosom in odnosom njune ekipe, ki je res profesionalna. Spomnil sem se nase pred dvajsetimi leti, ko je moralo biti vse brezhibno …

Zanimivo, da ste se spomnili na Marjetko, ker se mi zdi, da je pri njej podobno kot pri Tanji Ribič in drugih, ki imajo na nekem področju zelo uspešnega partnerja, in potem drugi avtorji sploh ne pomislijo nanje, češ, saj tako in tako že igra pri Đurovih projektih … Tudi za Marjetko bi lahko mislili enako – da že z Raayjem dovolj dela …

Veliko glasbenikov čuti spoštovanje do Raaya, ker je zelo močen producent. Po drugi strani pa imata oba z Marjetko spoštovanje do glasbenika, ki ima za seboj petnajst albumov in veliko uspešnic …

V nasprotju s tistimi, ki pametujejo in vam očitajo državni denar in podobne privilegije …

To je res smešno, saj je to čista laž.

Kako že trideset let prenašate zavidanja in očitke? Sama ne morem razumeti ljudi, da se tako radi spravljajo na vas in druge pop glasbenike – pa čeprav vi zaslužite samo, če kdo po svoji volji pride na vaš koncert ali kupu vaš album? Noro, da jim gre v nos to, namesto da bi kritizirali porabo javnih sredstev.

Žal mi je, da nekateri Slovenci pljuvajo po četrtem mestu naših košarkarjev, po našem kolesarskem šampionu … Ko to prebereš, se nehaš sekirati. Sporočilo pesmi Ona sanja o Ljubljani je, da ne smemo iskati razlogov za neuspeh in nesrečo zunaj sebe, ampak v sebi. Veliko lažje je videti drugega in iskati razloge, zakaj se je njemu usralo, tebi pa ne. Ne vem, zakaj je nevoščljivost pri nas tako silna. Jaz uživam, če vidim, da je nekdo boljši od mene – in ogromno je boljših! To je zame navdih, saj le tako lahko rastem. Moja toleranca je ničelna, če je nekdo nespoštljiv, zato znam biti tudi jaz aroganten nazaj. Ta filter je z leti spustil …

Na fotografiji:
Jan z avtorico intervjuja Sonjo Javornik.

Morda bi morali vsi imeti manj tolerance do stvari, ki niso dobre.

Če vulgarnost ni žaljiva, me niti ne moti, če je žaljiva, pa me zelo moti. Če je vulgarnost stil človeka, je lahko celo zabavna. Vse se konča z žaljivostjo. Nespoštljivo je tudi, če nekdo vzame kredit prek svojih zmožnosti odplačevanja, na koncu pa vsi državljani krijemo te stroške … To po navadi storijo prepotentni povzpetniki.

Kako bi potem komentirali politike, ki pravijo, da le »budale« plačujejo davke?

To je res neprimerno in za kaj takega ne najdem opravičila, ne glede na leve ali desne.

Pravite, da si okoli sebe želite boljše od vas …

Od mene je lahko boljši tudi nekdo, ki ima otroke in je dober oče. Ni treba vsega ocenjevati le z zaslužkom in kariernim uspehom!

DELITE
Pomakni se na vrh