Kazalnik zaupanja potrošnikov novembra za dve odstotni točki nižji kot prejšnji mesec

nakupovalni voziček

Kazalnik zaupanja potrošnikov je bil novembra za dve odstotni točki nižji kot oktobra, medtem ko je bil v primerjavi z lanskim novembrom višji za sedem odstotnih točk. Letos je bil november peti zaporedni mesec, v katerem se je razpoloženje potrošnikov poslabšalo, je sporočil statistični urad.

Upad vrednosti kazalnika zaupanja potrošnikov na mesečni ravni so povzročila predvsem bolj pesimistična pričakovanja potrošnikov glede gospodarskega stanja v državi (za devet odstotnih točk), nekoliko pa tudi njihovo nižje pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za eno odstotno točko).

Nekoliko bolj optimistična, in sicer za eno odstotno točko, so bila njihova pričakovanja glede večjih nakupov. Kazalnik mnenje potrošnikov glede trenutnega finančnega stanja v gospodinjstvu je ohranil vrednost iz prejšnjega meseca.

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov se je novembra na letni ravni zvišala za sedem odstotnih točk, od povprečja prejšnjega leta pa je bila nižja za eno odstotno točko.

Na letni ravni so se izboljšala pričakovanja glede gospodarskih razmer v državi (za 12 odstotnih točk), pričakovanja glede večjih nakupov (za šest odstotnih točk) ter trenutno finančno stanje v gospodinjstvu in pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu, oba za štiri odstotne točke.

DELITE
Pomakni se na vrh