Preganjani

Medtem ko so se starši borili, da se njihovim otrokom ne bi bilo treba prisilno testirati v šoli ali doma, je vlada nespretno … ali pa spretno trenutek, ko so bile oči obrnjene k šolam, izkoristila za sprejemanje nove zakonodaje, po kateri bodo po uradni dolžnosti preganjani vsi, ki bodo kritizirali, pardon, GROZILI vodilnim. Ko se je gora tresla in se je rodila miš – se pravi, testiranje otrok je SAMO z manjšimi protesti staršev steklo brez težav –, smo še bolj zabredli v diktaturo. Ali se sploh zavedamo, kaj ta novi kazenski zakonik prinaša?

Sebastian Fitzek – niti slučajno vam ne bom izdala razpleta – v kriminalki Odrezani omenja zanimivo dejstvo: po nemški zakonodaji lahko morilski pedofil ob pravih okoliščinah dobi celo pogojno kazen, človek, ki utaji davke – in to ne kakšno veliko vsoto slovenskih razsežnosti –, pa mora v zapor za deset let in več. In kakšno zvezo ima to z omenjenim slovenskim zakonom? Morda bo zvenelo karikirano, a ni: če boš nosil napis Smrt janšizmu, te bodo recimo preganjali po uradni dolžnosti, če pa ti bo nekdo s pištolo grozil, da te bo ubil, boš moral iti skozi običajno policijsko proceduro in  dokazovati vse, verjetno celo to, ali je šlo za pravo pištolo. Ja, če si privilegiran, ubermensch, če naj uporabim besedo, ki so ji čislali v nacistični Nemčiji, zate veljajo povsem drugačni zakoni. Verjetno celo tisti, na katerih temelji evgenika, le da slovenski desničarji še niso čisto jasno definirali, po čem se desničarski Slovenci razlikujejo od preostalega sveta – to, da smo bili na slovenski zemlji prej kot vsi Kelti, Iliri in kdove kdo še, verjetno le ni dovolj. Kaj bosta torej zločin in kazen, če boš žalil ali grozil politikom? Srhljivo vprašanje, srhljiv odgovor nanj pa bo verjetno znan kaj kmalu, če se bo večina Slovencev še vedno obnašala oportunistično, kar vsekakor velja tudi za testiranje otrok v šoli: pa rinimo tisto palčko otrokom v nos, »kaj pa čmo«, si je očitno rekla večina staršev. In potem bereš zgodbe, kako je bila deklica v nižjem razredu pozitivna in je vse preostale otroke skupaj z učiteljico zgrabila brezglava panika: s prstom so kazali na ubogo deklico, razkuževali vsak kotiček, v katerem je bila, in jo brez kosila in malice strpali v izolirnico. In od kod so otroci prinesli ta brezglavi strah do virusa? Od doma, seveda!

Ob koncu tedna pade interpelacija šolske ministrice, ki trdi, da jo ruši na patriarhat – gospa ministrica, vljudno prosim, zamenjajte svoje svetovalce, ker tale izgovor je pa res ena največjih neumnosti, ki smo jih slišali. Za piko na i pa po spletu zakroži še objava, kaj vse krasnega je IJJ že storil za otroke. V bistvu so tisti starši, ki niso protestirali proti testiranju otrok, ravnali racionalno: ob ministrici, ki blodi, da je ne marajo, ker je ženska, in ki pohlevno sledi ukazom IJJ, so vsakršni protesti pač odveč. Saj bodo hitro našli v njih GROŽNJO in še koga zaprli.

Dobrodošli v diktaturi.


Irena Pirman dela v novinarstvu od leta 1990. Je vaditeljica joge in borka za pravice živali. Že nekaj let z veseljem sodeluje v ljubljanskih Dnevnih centrih aktivnosti starejših. 

DELITE