Addamsovi so neuničljivi

Seveda se Soba z razgledom razgleduje tudi po velikih platnih, malih zaslonih in drugih pripomočkih za krajšanje deževnih dni. Tokrat se bomo obrnili v smer fenomena, ki je prav tako prisoten tudi na domačih filmskih platnih, sploh pa obstaja že od leta 1938, če smo natančni. To je družina Addams – in če ste mislili, da je vaša družina nekaj čudnega, potem morate malo bolj natančno pogledati, kako je pri njih. Vseeno, ali vzamete v roke strip, pogledate kakšno animirano serijo, film ali pa, preprosto, greste v kino. Pri Addamsovih je vedno čudno.

Družina Addams je izmišljeno gospodinjstvo, ki ga je leta 1938 ustvaril ameriški risar Charles Addams. Družina Addams je prvotno vključevala (z uporabo imen, ki so jim bila dodeljena za televizijsko serijo leta 1964) Gomeza in Morticio Addams, njuna otroka Wednesday (Sreda) in Pugsleyja, ožja družinska člana pa sta stric Fester in babica, njihov butler Lurch ter hišni ljubljenček Aristotel. Slabo vidna stvar (kasneje nekako roka brez telesa) je bila predstavljena leta 1954, Gomezov bratranec Itt in Morticijin hišni lev Kitty Kat pa leta 1964. Pubertetnikoma Addams, hčerki Wednesday in sinu Pugsleyju je bil dodan mladoletni brat.

Addamsi so satirična inverzija idealne ameriške družine 20. stoletja: so člani nenavadnega bogatega aristokratskega klana, ki uživajo v strašnem, grozljivem, čudnem črnem svetu magije in grdot ter se na videz ne zavedajo drugačnosti okolice ali pa jih niti ne skrbi, da se (prav oni) drugim zdijo bizarni ali zastrašujoči. Prvotno so se pojavili kot nepovezana skupina 150 risanih (animiranih) filmov in stripov, od katerih je bila približno polovica prvotno objavljena v The New Yorkerju med njihovim začetkom leta 1938 in smrtjo avtorja Charlesa Addamsa leta 1988. Od takrat je bila družina prilagojena še drugim medijem.

Leta 1964 je bila televizijska serija, v kateri sta igrala John Astin in Carolyn Jones, premierno prikazana na ABC-ju, nato pa je navdihnila televizijski film iz leta 1977 in epizode igralske zasedbe v drugih oddajah. Sledila je nepovezana animirana serija, ki je bila predvajana leta 1973. Franšiza je bila oživljena v 90. letih prejšnjega stoletja s serijo celovečernih filmov, ki jo sestavljata The Addams Family (1991) in Addams Family Values ​​(1993). Oba sta bila nominirana za oskarja, nagrade BAFTA in nagrade hugo. Za vlogo Morticie je bila Anjelica Huston dvakrat nominirana za nagrado zlati globus za najboljšo igralko, ob njej pa so bili še Raul Julia (kot Gomez), Christina Ricci (kot Wednesday), Christopher Lloyd (kot Fester) in Joan Cusack (kot Festerjeva žena, Debbie Jellinsky, v nadaljevanju). Ekipa je za svoje upodobitve prejela več nominacij za nagrado saturn in nagrado ameriške komedije. Filmi so navdihnili drugo animirano serijo (1992–1993), ki je postavljena v isti izmišljeni svet, vendar z Astinom, ki ponovi svojo vlogo Gomezovega glasu. Serija je bila nominirana za štiri nagrade emmy, vključno z eno za Astina. Po Julijini smrti so serijo ponovno zagnali s filmom leta 1998, ki je bil posnet neposredno v video, v katerem sta igrala Tim Curry in Daryl Hannah, ter s spin-off televizijsko serijo (1998–1999).

Desetletje pozneje se je na Broadwayu odprla glasbena priredba z Nathanom Laneom in Bebe Neuwirth, ki je bila nominirana za dve nagradi tony in osem nagrad drama desk. Franšiza je postala temelj popularne kulture. Ustvarila je tudi serijo video iger, akademske knjige in zvočne posnetke, ki temeljijo na tematski pesmi, nominirani za grammyja.

Družina je močno vplivala na ameriške stripe, kinematografe in televizijo, prav tako pa je bila videti kot navdih za gotsko subkulturo in njeno modo. Po poročanju The Telegraph je družina Addams ena najbolj ikoničnih družin v ameriški zgodovini skupaj s Kennedyjevimi. Podobno je Time primerjal pomembnost in kulturni doseg družine Addams z družinama Kennedy in Roosevelt, ob tem pa so zapisali, da so Addamsi toliko del ameriške zgodovine, da je težko razpravljati o zgodovini države, ne da bi jih omenili. Za TV Guide, ki je like uvrstil med prvih deset od 60 največjih televizijskih družin vseh časov, so Addamsovi zagotovili zasnovo za risane klane, ki so prišli za njimi: na primer Flintstones (Kremenčkovi) in ​​Simpsoni. Zaradi njihove priljubljenosti je bila prva celovečerna priredba označena celo kot kultni film,  medtem ko je bil film Addams Family Values ​​uvrščen med 50 najboljših družinskih filmov pri The Guardian in nominiran za najbolj ameriški film.

Maja 2007 je bilo objavljeno, da se za oder Broadwaya razvija muzikal, ki ga navdihujejo risbe družine Addams – pokojnega Charlesa Addamsa. Broadwayska veterana Marshall Brickman in Rick Elice sta napisala scenarij, Andrew Lippa pa je napisal partituro. Julian Crouch in Phelim McDermott sta režirala in oblikovala uprizoritev s koreografijo Sergia Trujilla. V igralski zasedbi so bili Bebe Neuwirth kot Morticia, Krysta Rodriguez kot Wednesday in Nathan Lane kot Gomez. Poleg tega je Kevin Chamberlin igral strica Festerja, Zachary James pa Lurcha.

Ampak ostala je glavna melodija filma, znamenito tleskanje s prsti in njen prepoznavni ritem. Glavno, slavno in že vsa leta enako prisotno melodijo je napisal ameriški komponist Vic Mizzy ter se s tem brez dvoma zapisal v zgodovino. V Sobi z razgledom zato vabimo vse – starejše, mlajše, stare in mlade, da si ogledajo film Pri Addamsovih 2 v kinu ali kako drugače in se prepričajo, da obstajajo družine, ki so še bolj čudne kakor pa tiste, ki jih poznajo. Prihajajoči decembrski čas potrebuje nekaj tega spoznanja, zagotovo.


Dr. Mitja Reichenberg je priznan skladatelj, profesor, cineast in esejist, ki že desetletja budno opazuje dogajanje na področju glasbe in filma. Piše kolumno Soba z razgledom.

DELITE