INTERVJU: Andrija Milošević – najboljši promotor Bleda v zgodovini

Andrija Milošević

Črnogorski komik in igralec Andrija Milošević bo v petek, 3. decembra, v ljubljanskem Cankarjevem domu nastopil z odlično komedijo Idem putem pa zagrlim drvo (Grem po poti in objamem drevo), ki je velika uspešnica v vsej regiji. Osrednji lik predstave je sin edinec, ki pri štiridesetih letih išče idealno žensko za poroko, pri tem pa mu pomaga mama, ki ga najbolje pozna, najbolje ve, kaj je zanj dobro, in ima pri vsem skupaj glavno besedo. Andrija Milošević je sicer tudi ustanovitelj beograjskega komercialnega gledališča Teatar na Brdu.

Kmalu prihajate v ljubljanski Cankarjevem dom s svojo monokomedijo Idem putem pa zagrlim drvo (Grem po poti in objamem drevo). Zakaj ste se lotili te predstave?

Miodrag Mijo Karadžić, ki je napisal to komedijo, je legendaren komediograf. Napisal je slovito Đeknu (Đekna še ni umrla, ali bo, še ne vemo je bila izjemno uspešna srbska televizijska serija, op. p.). Njegov zadnji tekst je ta za mojo komedijo. Zelo sem si želel njegov način miselno bogate komedije prevesti v sodobni jezik.

Koliko podobnosti imate z likom, ki ga igrate? Ali pa vas je morda spomnil na kakšnega prijatelja, ko ste se pripravljali na vlogo?

Razmišljal sem o vseh Balkancih in Mediterancih, malo pa tudi o Južnoameričanih. Odnos med mamo in sinom je nekaj, kar se prepozna na vseh celinah, še posebno pa pri temperamentnih narodih.

Imate same uspešnice ali tako veliko delate? Občutek imam namreč, da ves čas berem o vaših novih vlogah, uspehih. Kako je torej?

Sem igralec, ki je največkrat na sporedu – ampak zaradi ponovitev! Vaš občutek, da veliko snemam, je tak zato, ker v zadnjih 15 letih kar naprej ponavljajo serije, v katerih sem igral, sicer pa nisem ničesar novega posnel že dve leti! Potem pa je še splet … Razne vsebine, v katerih se tako ali drugače pojavljam, so imele skupno že več kot milijardo ogledov! Morda bi moral v pokoj, vendar imam svoje gledališče. Brez njega ne morem …

Zdi se mi, da imate v Srbiji zelo ustvarjalno obdobje. Poleg vaše je še nekaj uspešnih predstav, ki gostujejo tudi pri nas, potem imate filmske uspešnice, kot na primer Toma ali drugi del Južnega vetra … Kakšen je vaš vtis, je vaša pop kulturna scena zdaj v dobri kondiciji?

Meni je uspelo, da s svojim Teatrom na Brdu naredim javno sceno zanimivejšo. Najbolj gledano gledališče v Srbiji smo, vsi govorijo o nas, naše vstopnice so zelo iskane, naša gostovanja po Evropi so razgrabljena. Uspelo nam je, da je kljub ogromni produkciji televizijskega programa živ igralec ekskluziva!

Kako pa se počutite pri nas, v Deželi, kot Slovenijo imenujete v Srbiji? Imate morda kakšne načrte za druženja ali izlete?

Pri vas sem tako pogosto, da je zdaj postalo malo že – pri meni! Rad imam Slovenijo, toliko prijateljev imam vse od Ljubljane in Portoroža do Vipave, da se počutim kot doma. Verjetno pa sem tudi najuspešnejši promotor Bleda v zgodovini … (smeh)

DELITE
Pomakni se na vrh