Potrdili primere okužbe z novo koronavirusno različico iz Južne Afrike

Izrael je potrdil primere okužbe z novo koronavirusno različico, ki so jo prvič potrdili v Južni Afriki, so danes sporočili z ministrstva za zdravje. Novo različico so potrdili pri treh osebah, ki so se vrnile iz tujine, ena od njih iz Malavija. Svetovna zdravstvena organizacija medtem preučuje, kako nevarna je nova različica.

Izraelsko ministrstvo je še sporočilo, da so bile vse tri osebe, pri katerih so potrdili okužbo z novo različico virusa, cepljene proti covidu-19 in so trenutno v karanteni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izrael je zaradi pojava nove različice že omejil potovanja iz držav na jugu Afrike.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je po odkritju nove različice B.1.1.529 sporočila, da še preučujejo, kako nevarna je in ali jo morajo uvrstiti na seznam različic novega koronavirusa, ki so skrb vzbujajoče. Na seznamu je med drugim koronavirusna različica delta, ki je med drugim prevladujoča tudi v Sloveniji.

Južnoafriški inštitut za nalezljive bolezni NICD je v četrtek sporočil, da so v Južni Afriki odkrili prvih 22 primerov okužbe z novo različico virusa B.1.1.529. Kot opozarjajo znanstveniki, bi lahko nova različica zaradi mutacij zaobšla imunost, pridobljeno s cepljenjem oziroma po prebolelem covidu. Različica namreč kaže “izjemno veliko” število mutacij in “vidimo, da se lahko zelo hitro širi,” je v četrtek v Johannesburgu opozoril virolog Tulio de Oliveira.

DELITE