Marjan Šarec: Danes govorimo enako, kot smo govorili leta 2018

Marjan Šarec

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je po v izjavi po sprejetju programa stranke poudaril, da stranka s tem dejanjem prehaja iz strogo opozicijskega delovanja v fazo, ko bodo ljudem predstavili program in se ukvarjali s prihodnostjo. Po njegovih besedah bodo LMŠ volili vsi, ki “želijo konsistentnost, načelnost in si želijo prihodnosti”.

Kot je po sprejetju programa Normalizacija. Razvoj. Rešitve., s katerim bo stranka LMŠ nagovarjala volivce na prihajajočih državnozborskih volitvah, dejal Šarec, danes začenjajo obdobje priprav na volitve, v “doglednem času” pa bodo predstavili tudi kandidate za volitve v DZ in ekipo, ki bo z njimi sodelovala. Normalizacija, ki jo poudarjajo v sprejetem, razvojno naravnanem programu po Šarčevih besedah pomeni vrnitev demokracije in neodvisnosti institucij. Prepričan je, da morajo najprej ustvariti pogoje, da bo “Slovenija spet takšna, kot je bila, da se bo spet spoštovala demokracija”.

Z opozicijskimi SD, Levico in SAB je sicer LMŠ sklenila sporazum o povolilnem sodelovanju, a na volitvah bo vsaka stranka nastopila samostojno, je spomnil Šarec. Po njegovih besedah se v LMŠ ne ukvarjajo z drugimi strankami, ampak želijo pokazati svoj program ter kako vidijo prihodnost, saj so pred Slovenijo veliki izzivi, med drugim ureditev zdravstvenega sistema, zelena transformacija, ureditev javnih financ, preobrazba gospodarstva in reševanje stanovanjske problematike mladih. “To nas zanima v prihodnosti, metanja polen pod noge se nikoli nismo šli in se ga tudi ne bomo,” je poudaril Šarec.

Ob tem je še poudaril, da v stranki “danes govorijo enako, kot so govorili leta 2018”. Po njegovih besedah se, ko so bili v vladi niso oklepali oblasti, po volitvah pa bodo ravnali enako, kot so ravnali v preteklosti. “Imeli bomo visoke standarde, kar je danes, ko nihče ne prevzame odgovornosti, znanstvena fantastika,” je dejal.

Že v svojem kongresnem nagovoru je Šarec dejal, da so prakse na levi sredini preživete in v politiki ne moreš delovati tako, da se ne bi nikomur zameril. V izjavi po kongresu je dodatno pojasnil, da mora leva sredina povedati, kje “stvari niso v redu” in jih spremeniti. V državne ustanove so bili imenovani ljudje, ki niso izpolnjevali pogojev, zato je prav, da ljudem vnaprej povedo, da bo treba opraviti menjave, je dejal. Leva sredina je namreč po njegovih besedah skozi leta raje pogledala vstran in hotela biti vsem všečna, zato “smo danes tam, kjer smo, kar pa ne pomeni, da na desni ni nobenega kompetentnega kadra”.

13. Vlada Republike Slovenije pod vodstvom Marjana Šarca

V izjavi za medije je Šarec komentiral tudi izjavo predsednika stranke NSi Mateja Tonina, ki je na današnjem programskem kongresu svoje stranke napovedal, da je prihodnost Slovenije močno odvisna od rezultata njihove stranke na volitvah ter da aktualne vlade nekaj mesecev pred volitvami ne bodo razbijali. Kot je ocenil Šarec, bi, če bi bil konsistenten, Tonin “že zdavnaj izstopil iz vlade in rekel, da se te politike ne gre”. Hkrati je Šarec ocenil, da ni smiselno podpirati ene politike, ob tem pa govoriti, da boš njena alternativa.

Hkrati je zavrnil tudi Toninove očitke, da po naslednjih volitvah napoveduje kadrovske čistke, izključevanje, stopnjevanje kulturnega boja in vračanje v preteklost ter Toninovo oceno, da za takšen politični program v Sloveniji 21. stoletja ne bi smelo biti prostora. “Ob tem se lahko samo lepo nasmejem, kajti ve se, kdo v Sloveniji podpira diktaturo, ve se, kdo vztraja v tej vladi in podpira vse tisto, čemur smo priča,” je prepričan Šarec.

DELITE
Pomakni se na vrh