Milena se sprašuje: Kje je otrok?

Milena Miklavčič: Kje je otrok

Naša kolumnistka Milena Miklavčič je tudi nadvse plodovita pisateljica. Pred kratkim smo pisali, da je za vnuke in babice – pa tudi vse druge – napisala knjigo Kuharske prismodarije za pobalinčke in babice, zdaj pa vas že obveščamo, da je v teh dneh izšla še ena njena knjiga, tokrat je to roman z naslovom Kje je otrok?

»V desetletjih, ko sem zbirala zgodbe za trilogijo Ogenj, rit in kače niso za igrače, sem se pogosto spraševala, kje so meje, preden se nam ‘utrga film’. Kako prenašamo psihične napore, kakšna bremena smo sposobni nositi na ramenih? Govorimo resnico? Se sprenevedamo? Pometamo težave pod preprogo, namesto da bi se spoprijeli s težavami? Koliko mask, s katerimi si priložnostno pokrivamo obraz, hranimo v omari? Govorimo eno, delamo drugo? Ali smo žrtve vzorcev, ki se prenašajo iz roda v rod? Krivimo druge, namesto da bi se pogledali v ogledalo? Na ta in še na mnoga druga vprašanja sem skupaj s sogovorniki iskala odgovore že v trilogiji Ogenj, rit in kače niso za igrače. Potem sem spoznala Katjo, mamico petletne deklice Pike. Pred nasilnim partnerjem sta se zatekli v varno hišo. Moški, v katerega se je zaljubila, jo je imel zaprto v stanovanju. Dovolil ji je le, da je šla v službo, pa še to v spremstvu njegove sestre. Nekoč, ko ga ni ubogala – šlo je za nepomembne malenkosti –, je punčko odpeljal in jo skril pri prijateljih.

‘Mislila sem, da bom umrla od groze,’ je pripovedovala Katja. ‘Strahu, ki se mi je zažrl v srce, ne bom nikoli pozabila.’ S pomočjo sosede ji je uspelo uiti. V veliko pomoč ji je bila ena od socialnih delavk območnega CSD-ja. Po njeni zaslugi se je punčka vrnila k mamici. Katjina zgodba je postala moja stalna spremljevalka. V mislih sem se k njej pogosto vračala. Potem pa sem spoznala Jernejo, ki je odsedela petletno zaporno kazen, ker je umorila moža, ki je njo in hčerko fizično in spolno izrabljal. Dve zelo različni usodi, obenem pa zelo podobni!

Med drugim mi je povedala tudi to: ‘V vsakem od nas tiči morilec. Ko smo potisnjeni ob rob, se zgodi marsikaj. Tudi tisto, kar kasneje obžalujemo.’ Povedano mi ni dalo miru. Spodbudilo me je k razmišljanju,« nam je zaupala Milena, ki se je tako iz zapisovalke usod prelevila v romanopisko! »Sedla sem za računalnik, besede so kar vrele iz mene. Roman Kje je otrok? je nastal v času, ko nas pesti covid-19.«

Glavna junakinja je socialna delavka Kristina, ki skoraj šest let zaman išče človeka, ki je ugrabil deklico Pio. Pri svojem delu se nenehno sooča z ljudmi, ki jim pomaga v stiski. Nekateri od njih so ji hvaležni, drugi so prepričani, da je zanje naredila premalo. Ko sredi vročega poletja Kristino najdejo mrtvo na nekem parkirišču v Šentvidu, nihče niti ne sluti, kdo bi bil lahko kriv za njeno smrt. Jo je ubila lastna hči, morda celo Milena M., kateri od sokrajanov iz vasice pod Starim vrhom? Morilec se razkrije malo pred koncem knjige.

Roman spada v zvrst psiholoških trilerjev. Na 290 straneh se bralec sooča z življenjem posameznih likov, ki delujejo celo zelo domače, saj so vzeti iz vsakdanjega življenja. Zamolčano, kar nosi malodane vsak človek v sebi, pa še dodatno pripomore do ključnega, zelo nepričakovanega razpleta.

DELITE
Pomakni se na vrh