INTERVJU: Barbara Lekše, avtorica slikanic, o strahu in knjigah, ki navdušujejo najmlajše

Barbara Lekše

Avtorica izvrstnih slikanic Barbara Lekše je zaposlena kot profesorica likovne vzgoje. Njene knjige so dobile že več mednarodnih nagrad, ki potrjujejo kakovost njenega dela. Pred kratkim sta pri založbi Ocean izšli dve njeni deli. Slikanico Ježek Pepko peče palačinke je ilustrirala, pri slikanici Strah me je pa je poleg slik poskrbela tudi za vsebino, ki jo je podprla še otroška psihoterapevtka Anja Kurent.

Pred kratkim je izšla slikanica Ježek Pepko peče palačinke, ki ste jo ilustrirali. Vas je zgodba navdihnila, da ste takoj vedeli, kakšen bo ježek in kakšne bodo ilustracije?

Najprej sem seveda besedilo nekajkrat prebrala in si sproti ustvarjala podobo o ježku ter jo kasneje prenesla na papir. Bilo je kar nekaj različic, na koncu pa je nastal takšen, kakršen je upodobljen v slikanici.

Že več slikanic pa ste naredili sami. Vam je všeč, da imate sami pod nadzorom tako slike kot tekst?

Res je. Ilustriranje lastnega besedila se precej razlikuje od besedila nekoga drugega, saj si pri sebi že od vsega začetka predstavljaš, kakšen naj bi bil lik, medtem ko moraš pri besedilu nekoga drugega seveda upoštevati tudi njegove želje, ki niso nujno enake tvojim.

Pri knjigi Strah me je ste sodelovali z otroško psihoterapevtko. Kako sta sodelovali?

Če je mene na eni strani vsega strah, je Anja podala rešitve, kako strah premagati oziroma ga vsaj omiliti.

Zakaj ste izbrali strah za motiv knjige?

Menim, da je vsakega izmed nas kdaj strah, nekatere bolj, druge manj. In če se komu zaupaš oziroma izliješ svoja čustva na list papirja, se tako nekako zaveš, česa vsega te je strah, in vidiš, da mogoče le ni tako hudo in se potem lažje spopadaš s težavo. Želela sem povedati, da ni nič narobe, če te je česa strah, da ti ni treba biti superjunak, ki ga ni ničesar strah, saj te strah včasih opomni na kakšno nevarnost.

Kdaj je vas strah? In kako se sami spoprimete s strahovi?

Mene ni nikoli strah (hahaha). Mislim, da se lažje spopadeš s strahovi, če se jih zavedaš oziroma si jih priznaš. In ja, marsičesa me je strah, vendar je s priznanjem oziroma z izlitjem na list papirja in seveda z delitvijo z nekom precej lažje. Seveda gre počasi, ampak saj se nikamor ne mudi.

Za svoje knjige ste prejeli že več mednarodnih nagrad. Kaj vam pomenijo te nagrade?

Nagrada je vedno tista pika na i, ki ti potrdi, da si naredil nekaj dobrega, in ti da neko potrditev še z druge strani oziroma širše javnosti, ne samo domače publike.

DELITE
Pomakni se na vrh