Knudsenova: Današnja odločitev Svetovne zdravstvene skupščine se bo zapisala v zgodovino

WHO

Države članice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so se danes na tridnevnem srečanju v Ženevi dogovorile, da bodo začele pripravljati nov mednarodni sporazum o tem, kako se spopasti z naslednjo svetovno pandemijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Države so se na posebnem srečanju Svetovne zdravstvene skupščine, organa odločanja WHO, dogovorile, da bodo ustanovile medvladni pogajalski organ “za pripravo in pogajanja o konvenciji, sporazumu ali drugem mednarodnem instrumentu WHO o preprečevanju pandemije, pripravljenosti in odzivu”.

Države so določile, da mora do prve seje organa, na kateri bodo izvolili dva sopredsednika in štiri podpredsednike, priti najkasneje do 1. marca prihodnje leto.

Poročilo o napredku naj bi bilo predstavljeno na rednem letnem srečanju Svetovne zdravstvene skupščine leta 2023, končni izid pa naj bi bil obravnavan na srečanju skupščine leta 2024.

“Potrebujemo spremembo v naši globalni zdravstveni arhitekturi, da se bo mednarodna skupnost lahko kolektivno, učinkovito in takoj odzvala na prihodnje pandemije,” je v izjavi dejala veleposlanica EU pri ZN v Ženevi Lotte Knudsen.

“Današnja odločitev Svetovne zdravstvene skupščine se bo zato zapisala v zgodovino. Razmere in naši državljani to zahtevajo: okrepiti moramo preprečevanje pandemije, pripravljenost in odzivanje, če se v prihodnosti ne želimo znajti v podobni situaciji,” je dodala Knudsenova.

DELITE
Pomakni se na vrh