Ko se politiki bojijo …

Irena Pirman

Kitajci so se spravili na družbena omrežja. Posebej na živce jim gredo objave zvezdnikov, ker med drugim povsem brezsramno prek njih promovirajo izdelke … in svoja razmišljanja, ki niso v skladu z uradno partijsko politiko. V podkrepitev te odločitve so dodali, da je eden (eden!) od teh zvezdnikov obtožen posilstva, druga zvezdnica, ki so jo navedli poimensko, pa je utajila davke, vendar ni bila edina, ki je storila to bogokletno dejanje. A na udaru niso samo slavni Kitajci, da ne bo pomote. Tudi nekemu profesorju so zaukazali, da ne sme komentirati družbenopolitičnih razmer doma in v tujini.

Vas to kaj spominja na novo slovensko zakonodajo, po kateri se ne sme groziti – žaliti politikov? Seveda vas! Samo še korak stran smo od tega, da bodo desničarji začeli rovariti po naših spletnih objavah in nam za začetek naprtili morda denarne kazni, v slabšem primeru pa še zaporne.

Je torej, če se vrnemo k profesorju, kaj čudnega, da imamo pri nas toliko čakademikov, kot so kot vedno duhovito povedali v oddaji Kaj dogaja (Tilen Artač in ekipa, bravo za vsako oddajo!)? Je čudno, da pri nas akademiki, profesorji, izobraženci, kakor koli jih že imenujete, po večini molčijo in se ne želijo izpostavljati? Sem ter tja se kakšen opogumi, mnogi pa se preveč, kar je razumljivo, bojijo za svoja delovna mesta in tako kot vsi drugi čakajo na lepše čase.

Pa saj tem izobražencem niti ne bi bilo treba kritizirati oblasti. Zakaj ne bi preprosto raje kakšne rekli, mimo vse pandemije, kaj je imunski sistem, kako ga krepiti, kakšna je naravna obramba pred virusi, kaj virusi sploh so, kako se je svet do zdaj boril proti njim. Ne govorim o raznih prehranskih strokovnjakih, fitnes mojstrih in podobnih, ki imajo težave z ortoreksijo, govorim o stroki … in morda o kakšnem klenem ajurvedskem nasvetu ali nasvetu tradicionalne kitajske medicine. Namesto da se iz dneva v dan prežvekuje število okužb in poziva k cepljenju, zakaj za božjo voljo se enkrat ne pripravi oddaja na to temo! Ljubčki moji, a vam res ni jasno, da so ljudje do glave siti teh novic, da o novicah o prepirih med desnimi in levimi sploh ne govorimo.

Poznate vic, ko je žena moža varala z zdravnikom, pa je mož zdravniku vsak dan nesel jabolko? In so vprašali moža, zakaj mu vsak dan nosi jabolko. Pa je mož odgovoril: »Ja, zato, ker menda eno jabolko na dan odžene zdravnika stran!« Kaj ko bi kakšno oddajo o krepitvi imunskega sistema začeli s tem in potrdili ali ovrgli, da ima jabolko res tak čudovit učinek, da odžene bolezen – in ljubimca. Stavim, da bi si jo ljudje raje ogledali kot vsa soočenja, trenja in burko po imenu prenos seje Državnega zbora.


Irena Pirman dela v novinarstvu od leta 1990. Je vaditeljica joge in borka za pravice živali. Že nekaj let z veseljem sodeluje v ljubljanskih Dnevnih centrih aktivnosti starejših. 

DELITE
Pomakni se na vrh