Čopova spregovorila o novi slikanici

Učiteljica Ines Čop in njen mož Lojze Čop, šef domače gostilne Pr’ Čop, sta pred kratkim pri založbi Ocean izdala svojo prvo knjigo – slikanico z naslovom Ježek Pepko peče palačinke. O knjigi smo govorili z Ines Čop.

Kako sta prišla do zamisli, da izdata svojo slikanico?

Sama sem si že od nekdaj želela ustvariti knjigico za otroke, nato pa sva o tem govorila z možem in se skupaj odločila, da je res pravi čas, da uresničiva željo in skupaj nekaj ustvariva za otroke, saj smo bili sredi zaprtja države zaradi epidemije. Združila sva moje pedagoško znanje in moževo znanje s področja kulinarike, hkrati pa sva ustvarila družinsko zgodbo, ki se dotakne slehernega otroka in odraslega.

Kdo se je spomnil na ježka Pepka? Zakaj je bil jež vajin prvi izbor za junaka zgodbe?

Na ježka Pepka se je spomnil mož, ježek pa se nama je zdel prava izbira, ker so ježki blizu otrokom, hkrati pa so to lahko zelo ljubke in pametne živali.

Kaj vama pomeni kulinarika?

Kulinarika za ljudi že na splošno pomeni neko povezovanje, druženje, prijetne občutke. Vsi vemo, da se ob dobri hrani počutimo ljubljene, varne in sprejete. Ker je mož najmlajši kuharski mojster v Sloveniji in ima lastno restavracijo, v kateri izraža ljubezen do ustvarjanja hrane in kuhanja, mu to ogromno pomeni. Pri meni pa je tako, da bolj ko spoznavam kulinariko in kuhanje, bolj raste tudi ljubezen do priprave hrane in ustvarjanja jedi.

Sta tudi sama kuhanje vzljubila že v otroštvu?

Moj mož je tretja generacija gostinca v hiši, zato je bila kulinarika velik del njegovega življenja že v otroštvu. Sama sem zrasla ob precej klasični kuhinji, zdaj pa začenjam spoznavati tudi bolj ekstravagantno kulinariko, ki mi je, moram priznati, všeč.

Kakšne izkušnje imata z otroki kuharji?

Sama imam z otroki nasploh veliko izkušenj, saj so stalnica tudi v mojem poklicu. Lojzi pa je za otroke pripravljal kuharske tečaje, prav tako pa za podružnično šolo v naši vasi vsako leto pripravi tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga še malo obogati.

Slikanico je ilustrirala Barbara Lekše. Kako ste sodelovali?

Izkušnja je bila zelo prijetna, saj sva našla ekipo (založnico in ilustratorko), ki naju je lepo vodila skozi izdajo najine knjige. Hkrati pa so imeli tudi ogromno posluha za najine želje in vizijo končnega izdelka.

Knjiga je posebna zaradi QR-kode, ki vodi do posnetka, v katerem kuhar pripravi eno jed. Kako je nastal posnetek, kako sta izbrala jed?

Kuhar je moj mož, Lojze, ki je tudi soavtor knjige. Sam princip zgodbe pa temelji na sodobnem času, saj otroci uporabljajo več tehnologije, predvsem pa je učenje in pridobivanje znanja precej vezano na uporabo spleta. Jed sva izbrala predvsem zato, ker je to jed, ki jo obožuje večina ljudi. Ali poznate koga, ki ne bi oboževal palačink? (smeh)

Kakšne načrte imata zdaj, ko je knjiga izšla?

Nekih dolgoročnih načrtov ne delava – posvečava se vsak svoji službi, predvsem pa družini in najinima malima deklicama, ki rasteta in potrebujeta najino ljubezen in podporo. Kar pa se tiče knjige, nameravava pripraviti tudi kakšno predstavitev v knjižnici, morda celo kakšen dan palačink, ko bodo časi temu bolj naklonjeni … Bomo videli. Vsekakor pa je želja, da se v prihodnosti ježek Pepko loti učenja in priprave tudi kakšne druge jedi.

DELITE
Pomakni se na vrh