Prioritete

Irena Pirman

Bojana Beović, vrla ustrahovalka, ljubiteljica negativnih novic in ljubiteljica cepljenih, je Slovence spet razhudila z izjavo, da bi morali necepljeni v primeru bolnišničnega zdravljenja zaradi okužbe s covid 19 plačati stroške zdravljenja. Tej zdravnici, ki očitno ne pozna Hipokratove prisege, sta namenjeni tile dve resnični zgodbi.

Prijateljica obiskuje boot camp. V njeni zaključeni skupini je devet necepljenih, ki se redno testirajo. Pred dvema tednoma se je nadnje spravl tip, ki je dvakrat cepljen in tako rekoč po lastnem mnenju zaradi tega maziljen, kandidat za svetnika, skratka. Maltretiral jih je kar nekaj časa, preden so mu vljudno pokazali vrata. Taisti tip se je vrnil čez en teden in jel razlagati, kako da je njegova žena zaradi covida v karanteni, on pa da je pač prišel na fitnes. Torej – ker cepljeni smejo povsod, se jim ni potrebno pametno obnašati in očitno se požvižgajo na dejstvo, da lahko brez težav otresajo virus ali pa so z njim celo okuženi. Ampak, če bi se okužil ta tip, bi po mnenju zgoraj omenjene dobil brezplačno bolnišnično oskrbo, necepljena, a testirana deveterica, ki bi zaradi njega utegnila dobiti covid, pa bi oskrbo morala plačati. Bravo, Beović, res bistro.

Drug primer. Oče, cepljen, v vrtec pripelje otroka in pove, da je sam zdrav, da pa je žena v karanteni zaradi covida – in mirno odide v službo. Vzgojiteljice niso vedele, kako v tem primeru ravnati in so poklicale vodstvo, ki jim je svetovalo, naj možakarja nemudoma pokličejo in naj otroka pride iskat. Torej, še en cepljen, ki sme povsod, ki se sme neumno obnašati – in še en svetnik, ki je pač cepljen.

In potem se zamisliš. Bolnišnično oskrbo bi radi naprtili tudi kadilcem. Kaj pa nekdo, ki se v vinjenem stanju zaleti z avtom? Bodo glede na razmišljanje Beović tudi njemu odrekli oskrbo, ker je bil pijan? Ali je alkohol v naši družbi pač tako sprejet, da ne igra nobene vloge?

Pa karikirajmo dalje. Greš drsat ali smučat in si zlomiš nogo. Pa ti rečejo: Ne, ne bomo te oskrbeli, zakaj si pa šel smučat ali drsat, tega ti pa res ne bi bilo treba.

Se sliši absurdno in nemogoče? Glede na to, kako razmišlja vladajoča klika in njena strokovna skupina, nismo več daleč od tega. Večina pristašev vlade je že od vsega začetka tako ali tako prepričana, da si bolnišnično oskrbo zaslužijo samo cepljeni (berite komentarje na družabnih omrežjih, če ne verjamete), ostalim pa se jo sme dovoliti le, če pomoči ne bodo potrebovali cepljeni in/ali pristaši vlade.

To je realnost in prihodnost, dragi vsi. Zbudite se vendar, saj nikoli več ne bo tako, kot je bilo.

DELITE
Pomakni se na vrh