John Lennon po enainštiridesetih letih

Mitja Reichenberg

Soba z razgledom odpira svoj razgled tudi v glasbeno preteklost. December je bil za marsikoga, ki je doživljal šestdeseta leta prejšnjega stoletja v vsem svojem polnem glasbenem in siceršnjem zamahu, na prav poseben način žalosten. Svet namreč kar ni mogel verjeti, kaj se je zgodilo 8. decembra leta 1980 – in za vedno spremenilo glasbeno krajino. Umrl je glasbenik vseh generacij, John Winston Lennon. Na dokumentu o njegovi smrti piše: umor.

Nekaj dejstev: ​Lennon je kot glasbenik, pevec in pisec besedil dosegel svetovno slavo kot eden od ustanovnih članov skupine The Beatles, ene tržno najuspešnejših in pri kritikih najbolje sprejetih glasbenih skupin v celotni zgodovini popularne glasbe. Skupaj s članom zasedbe Paulom McCartneyjem sta sestavljala enega najuspešnejših parov dvajsetega stoletja, ki so pisali besedila za rock in popularno glasbo. Lennon je bil rojen v Liverpoolu, tam tudi odraščal in se kot najstnik pridružil gibanju skiffle craze. To je zvrst ljudske glasbe z vplivi bluesa, jazza in ameriške ljudske glasbe, ki se običajno izvaja z mešanico tovarniško izdelanih, domačih ali improviziranih instrumentov. Kot oblika je nastala v ZDA v prvi polovici 20. stoletja, v petdesetih letih pa je postala izjemno priljubljena v Združenem kraljestvu, kjer so jo igrali umetniki, kot so bili Lonnie Donegan, The Vipers Skiffle Group, Ken Colyer in Chas McDevitt. Skiffle je bil pomemben del zgodnjih karier nekaterih glasbenikov, ki so pozneje postali ugledni izvajalci jazza, popa, bluesa, folka in rocka, med njimi seveda The Beatles in Rory Gallagher. Videli so ga kot kritično odskočno desko do drugega britanskega glasbenega preporoda, britanskega razcveta bluesa in britanske »invazije« na ameriški trg.

Prva glasbena skupina, ki jo je oblikoval John Lennon, je bila The Quarrymen, ki je sčasoma prerasla v skupino The Beatles (leta 1960). Ko je skupina proti koncu desetletja začela razpadati, je Lennon kariero nadaljeval kot solo pevec in avtor svojih del. Posnel je (med glasbenimi kritiki odlično ocenjena albuma) John Lennon/Plastic Ono Band in Imagine ter znamenite pesmi, kot sta Give Peace a Chance in Imagine. Po poroki z Yoko Ono leta 1969 si je spremenil ime v John Ono Lennon. Leta 1975 se je umaknil z glasbenega prizorišča, da bi se posvetil novorojenemu sinu Seanu, leta 1980 pa se je vrnil z novim albumom Double Fantasy. Tri tedne po njegovem izidu je bil umorjen. In tu se zgodba šele dobro začne.

Lennon je svojo uporniško naravo in oster smisel za humor razkril v svoji glasbi, pisanju, risbah, filmih in intervjujih, zaradi političnega in mirovniškega aktivizma pa je seveda prišel v konflikt tudi z vlado ZDA. Leta 1971 se je preselil v New York; zaradi kritike vietnamske vojne ga je administracija predsednika Richarda Nixona dolgo poskušala izgnati iz države, nekatere njegove pesmi pa so za svoje himne prevzela protivojna gibanja. Prodaja njegovih solo albumov je v ZDA presegla 14 milijonov enot, kar je do zdaj za posameznika (solo izvajalca in avtorja) še vedno nepresežen rekord. Kot izvajalec in pisec besedil je pripomogel h kar petindvajsetim najvišje uvrščenim singlom na ameriški glasbeni lestvici Hot 100. Leta 2002 je bil v anketi BBC izbran za osmega najpomembnejšega Britanca, leta 2008 pa ga je revija Rolling Stone postavila na peto mesto najboljših pevcev vseh časov. Posmrtno je bil sprejet v Hram slavnih tekstopiscev leta 1987 in Hram slavnih rock and rolla leta 1994.

Z Johnom se povezujejo tudi številna druga imena. Prvo je vsekakor Cynthia Powell, pozneje Lennon. Bila je njegova prva žena in v tem zakonu se je rodil Julian Lennon. Julian Charles John Lennon (rojen 8. aprila 1963) je zdaj angleški pevec, tekstopisec, fotograf, režiser, avtor in filantrop, ime pa je dobil po babici po očetu – Julii Lennon. Julian je navdihnil tri pesmi Beatlov: Lucy in the Sky with Diamonds (1967), Hey Jude (1968) in Good Night (1968).

Tukaj je še May Fung Yee Pang (rojena 24. oktobra 1950), nekdanja ameriška glasbena direktorica. Delala je za Johna Lennona in Yoko Ono kot osebna asistentka in koordinatorka produkcije, in ko sta se Lennon in Ono leta 1973 začasno razšla, sta Pang in Lennon začela razmerje, ki je trajalo več kot 18 mesecev. Lennon je ta čas pozneje označil za izgubljeni vikend. Pang je nato izdala dve knjigi o njunem razmerju – spomine Loving John (Warner, 1983) in znano knjigo fotografij Instamatic Karma (St. Martin’s Press, 2008).

Ne pozabimo še na enega Johnovega sina. To je Sean Taro Ono Lennon, rojen 9. oktobra 1975. Je britansko-ameriški glasbenik, tekstopisec, producent in multiinstrumentalist. Je sin Johna Lennona in Yoko Ono ter polbrat Juliana Lennona. V svoji karieri je bil član zasedb Cibo Matto, The Ghost of a Saber Tooth Tiger, The Claypool Lennon Delirium in skupine njegovih staršev Plastic Ono Band. Izdal je dva samostojna albuma: Into the Sun (1998) in Friendly Fire (2006). Produciral je številne albume za različne izvajalce, vključno z Black Lips in Plastic Ono Band.

In končno Yoko Ono, rojena 18. februarja 1933. Je japonska multimedijska umetnica in pevka in ustvarjalka. Njeno delo obsega tudi uprizoritveno umetnost, ki jo izvaja v angleščini in japonščini, ter filme. Odraščala je v Tokiu in se leta 1953 z družino preselila v New York. Vključila se je v umetniško sceno v središču New Yorka, ki je vključevala skupino Fluxus. Mednarodna slava je prišla leta 1969, ko se je poročila z britanskim pevcem in tekstopiscem Johnom Lennonom, par pa je medene tedne izkoristil kot oder za javne proteste proti vietnamski vojni. Z Lennonom sta ostala poročena, dokler ni bil decembra 1980 umorjen pred njuno hišo. Skupaj sta imela že omenjenega sina Seana. Kot Lennonova vdova se Ono trudi ohraniti svojo zapuščino. Financirala je spomenik Strawberry Fields v Centralnem parku na Manhattnu, Imagine Peace Tower na Islandiji in muzej Johna Lennona v Saitami na Japonskem (ki je bil zaprt leta 2010).

Verjetno je njegova najbolj znana skladba še vedno Imagine. Njen smisel je v predstavljanju: predstavljaj si, da ni nebes, to je preprosto, če poskusiš – in pod nami ni pekla, nad nami je samo nebo. Predstavljaj si vse ljudi, da živijo samo za danes. Predstavljaj si, da ni držav, to ni težko narediti, ni razloga za ubijanje ali umiranje, ni nobene religije, predstavljaj si vse ljudi, ki živijo v miru. Ti mi lahko rečeš, da sem sanjač – ampak nisem edini. Upam, da se nam boš nekoč pridružil in svet bo kot Eno. Predstavljaj si vse brez imetja, me zanima, ali si lahko. In zato ni potrebe po pohlepu ali lakoti, samo človeško bratstvo. Predstavljaj si, da vsi ljudje živijo kot Eno in ni več delitve sveta.


Dr. Mitja Reichenberg je priznan skladatelj, profesor, cineast in esejist, ki že desetletja budno opazuje dogajanje na področju glasbe in filma. Piše kolumno Soba z razgledom.

DELITE
Pomakni se na vrh