Britanska vlada zaostrila pogoje

QR koda

V Angliji od danes velja pogoj PCT (prebolevnik, cepljen, testiran) za vstop v klube in diskoteke ter na večje prireditve. Britanska vlada se je za zaostritev pogojev odločila zaradi hitrega širjenja nove različice novega koronavirusa omikron, kar pa je naletelo na nasprotovanje celo znotraj vladajočih konservativcev.

V britanskem parlamentu je tako v torek zvečer proti predlogu britanske vlade glasovalo tudi 99 poslancev konservativne stranke, a je bil ta sprejet z večino 243 glasov zahvaljujoč podpori iz vrst opozicijskih laburistov. Poslanci so prav tako podprli obvezno nošenje zaščitnih mask v večini notranjih prostorov, na spletni strani poroča britanski BBC.

Pogoj PCT tako velja za angleške klube in prireditve v notranjih prostorih brez sedežev z najmanj 500 udeleženci. Na prostem velja pravilo PCT za prireditve brez sedežnega reda z najmanj 4000 ljudmi ter za več kot 10.000 ljudi, če je sedežni red. Za pube in restavracije pogoj PCT ni potreben, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Britanski poslanci so glasovali tudi za obvezno cepljenje za zaposlene v javnem zdravstvu v Angliji ter dnevno testiranje tudi za polno cepljene proti covidu-19 namesto izolacije, če bodo ti v stiku z okuženimi z novim koronavirusom, še navaja BBC.

Angleško gospodarstvo se je na zaostritev ukrepov po poročanju dpa že ogorčeno odzvalo. Britanski mediji sicer domnevajo, da bo britanska vlada kmalu uvedla še strožja pravila za zajezitev okužb z novim koronavirusom, saj se različica omikron zelo hitro širi.

V Veliki Britaniji je zdravstvo stvar regionalnih vlad. V največjem delu Angliji je to v pristojnosti britanske vlade. V preostalih delih Združenega kraljestva – na Škotskem, v Walesu in na Severnem Irskem pa že veljalo strožji protikoronski ukrepi.

DELITE