Zima je tu

Irena Pirman

Obožujem zimo in sneg. Srečo imam, da ju obožuje tudi moja psička Leiani. Ko rije po snegu in dela tunele, se ji nasmejim do solz. A Leilani ima srečo, da potem pride domov in se uleže na kavč v topli sobi. Koliko muckov in kužkov pa nima te sreče!

Srce me boli, ko gledam te nesrečneže, ki so zunaj. Ker so mucki bolj ko ne nevidni, vidim predvsem pse, v pesjakih in/ali na verigah. Nihče me ne bo prepričal, da so pesjaki dobro izolirani in da so pač nekateri psi raje zunaj. Ne pri minusu! In pes je konec koncev žival, ki potrebuje svoje krdelo, človeško ali pasje, s katerim se druži – pes v pesjaku ali na verigi pa tega preprosto nima.

Srce pa me prav tako boli, ko na družbenih omrežjih berem zapise: V tem in tem blokovskem naselju se zadržuje muc in sili notri, ker ga zebe. Za božjo voljo, odprite mu vrata in mu vsaj na hodniku bloka dovolite prespati. Če mu ponudite še kaj hrane in vode, toliko bolje. Nikomur ne bo krona padla z glave, če bo pokazal malce dobre volje in sočutja. Zaradi mene se s tem lahko pohvalite tudi na družbenih omrežjih, takoj vam bom zaploskala.

Minila bodo verjetno še desetletja – če nas bo planet Zemlja toliko časa sploh še prenašal, nas, človeško raso namreč –, preden bodo ljudje ozavestili, da so živali bitja, ki čutijo – ne le ljubezni in strahu, čutijo tudi mraz!

Menda so se med epidemijo zavetišča kar lepo spraznila, saj so ljudje nenadoma odkrili, da bi utegnili imeti čas za hišne ljubljenčke. Zelo lepo in upam, da bodo tudi po koroni ustrezno skrbeli zanje. Ampak če boste poskrbeli še za kakšno ubogo siroto, ne bo prav nič narobe. Zato poglejte okoli sebe, obvestite inšpekcijo, če se vam zdi, da žival živi v neprimernih razmerah, ne samo mucki in kužki, tudi na krave, konje, pujske ne pozabimo.

V slogi je moč. Če bomo državi pokazali, da nam je mar, morda nekoč nekje politiki sprejmejo zakon, kjer bo vsakršna zloraba živali kaznovana tako z denarno kot z zaporno kaznijo.


Irena Pirman dela v novinarstvu od leta 1990. Je vaditeljica joge in borka za pravice živali. Že nekaj let z veseljem sodeluje v ljubljanskih Dnevnih centrih aktivnosti starejših. 

DELITE
Pomakni se na vrh