Kralj Kraljice – Freddie Mercury

Naj bo tokratna Soba z razgledom bolj glasbeno razgledana. Ne moremo namreč mimo dejstva, da je 24. novembra minilo natanko 30 let, odkar je v Londonu za posledicami pljučnice, ki jo je povzročil AIDS, star komaj 45 let, umrl pevec in frontman britanske rock skupine QueenFreddie Mercury.

Njegovo pravo ime je bilo Farrokh Bulsara, rojen pa je bil 5. septembra 1946 v Zanzibarju (Tanzanija). ​Rodil se je staršem indijskega rodu, ki so pripadali religiozno-etnični skupnosti Parsov (pripadnikov zaratustrstva), v takratnem britanskem protektoratu Zanzibar na istoimenskem otočju v Indijskem oceanu vzhodno od Afrike. Leta 1964 se je zaradi težkih političnih razmer na Zanzibarju s strarši preselil v Anglijo, kjer se je vpisal na Ealling College of Art. V Angliji se je dolga leta učil in pisal o glasbi, dokler ni spoznal Rogerja Taylorja in Briana Mayja, nato pa še Johna Deacona. In skupaj so ustanovili pozneje eno najbolj znanih skupin na svetu – Queen. Mladi Farrokh si je spremenil ime in postal njihov frontman Freddie Mercury.

Z neverjetnim glasovnim razponom je bil eden najboljših vokalistov na tedanji glasbeni sceni, njegova najbolj znana pesem Bohemian Rhapsody se je kar devet tednov obdržala na prvem mestu britanske glasbene lestvice in še danes uživa sloves najbolj prodajanega singla na svetu.

Freddie je bil biseksualec. Bil je tudi velik oboževalec Lize Minelli in Michaela Jacksona, s katerim je posnel duet State of Shock, ki ni bil nikoli izdan kot singl, temveč je Mick Jagger pozneje v studiu posnel vokale, identične Freddiejevim, pesem pa je postala hit. Z Davidom Bowiejem je posnel pesem Under Pressure. Po smrti je svojo hišo v vrednosti 12 milijonov funtov v bogati četrti Kensington zapustil svoji nekdanji zaročenki Mary Austin.

S svojim neverjetnim glasom je Mercury postal eden najboljših frontmanov in še danes velja za enega največjih glasbenikov v glasbeni zgodovini. Imel je odličen dar za nastope na koncertih in za pisanje pesmi. Nanj so vplivale njegove bogate izkušnje z različnimi glasbami sveta – vse od indijske do britanske in ameriške. Njegova najboljša in najbolj znana pesem na svetu je seveda že omenjena Bohemian Rhapsody iz studijskega albuma (1975) z naslovom A Night at the Opera. Album je vsekakor zgodovina, ki ga je treba imeti.

Toda v svoji celotni glasbeni karieri je napisal številne pesmi, ki so še danes zelo znane in jih je mogoče slišati, npr. We Are The Champions (album New of the World, 1977), Crazy Little Thing Called Love (album The Game, 1980), pa tudi prva uspešnica skupine Killer Queen (album Sheer Heart Attack, 1974) in Love of my Life (album A Night at the Opera, 1975).

Leta 1985 je izdal svoj prvi samostojni album z naslovom Mr. Bad Guy, a je še naprej sodeloval s skupino. Najbolj znana pesem tega albuma je mnogokrat citirana Living On My Own, ki je postala velika uspešnica po vsem svetu. Leta 1987 je Mercury spoznal Montserrat Caballe in z njo posnel album z naslovom Barcelona. Istoimenska skladba je bila izvedena na odprtju olimpijskih iger v Barceloni leta 1992 in postala prav tako svetovna uspešnica.

Leta 1989 je Mercury s skupino Queen izdal dodaten album The Miracle. Leta 1991 je skupina Queen izdala zadnji skupni album, ki je prikazoval Mercuryjevo življenje, njegov naslov pa je Innuendo – gre za njihov štirinajsti album. Na njem sta dve glavni in slavni pesmi – The Show Must Go On in pa This Are The Days Of Our Lives. Nepozabni in legendarni, ki so ju izvajale tudi mnoge druge glasbene skupine, pevci in pevke.

​Jeseni 1986 je Freddie Mercury na zdravniškem pregledu ugotovil, da je ima aids. Kmalu se je odločil, da s skupino ne bo več hodil na turneje, večinoma zaradi bolezni, zaradi katere je moral pogosto ostajati doma. Pri snemanju uradnega videa skladbe This Are The Days Of Our Life (maja 1991) je močno shujšal in postalo je popolnoma jasno, da je resno zbolel. Do oktobra 1991 je bil v že zelo slabem stanju, popuščal pa mu je tudi vid. Zanimivo je, da je zavračal zdravila, s katerimi so ga zdravili, ker je hotel pospešiti svojo smrt. Da je bolan, je dejansko uradno izjavil šele dan pred smrtjo.

24. novembra 1991 zvečer je Freddie Mercury umrl na svojem domu v Londonu, star komaj 45 let. V kratkem času se mu je poklonilo izredno veliko število ljudi in mu izkazalo spoštovanje, ko so pred njegov dom polagali šopke rož in skupaj s preostalimi člani skupine zapeli pesmi najbolj znane pesmi. Tri dni po njegovi smrti, 27. novembra 1991, je bil Mercury kremiran in pokopan na londonskem pokopališču. Njegov pepel je prevzela Mary Austin in ga raztresla na kraju, ki naj bi ga poznala le ona.

20. aprila 1992 je bil v Londonu prirejen koncert v spomin Freddieja Mercuryja, ki so ga v živo predvajale številne televizijske postaje po vsem svetu. Koncert je doživel večjo gledanost kot Live Aid leta 1985. V zasedbi so bili Tony Iommi, Robert Plant, Elton John, Axl Rose, Metallica, Paul Young, George Michael, Extreme, Lisa Stansfield, David Bowie, Liza Minnelli, Zucchero, Brian May, Roger Taylor, John Deacon, Ann Lennox, Seal, Def Leppard in še mnogo drugih. Konec oktobra 2018 je bil posnet tudi film o njegovem življenju: Bohemian Rhapsody. Film je biografska glasbena drama, ki jo je po scenariju Anthonyja McCartena režiral Bryan Singer, producirala pa sta ga Graham King in menedžer skupine Queen, Jim Beach. Film pripoveduje zgodbo o življenju Freddieja Mercuryja, pevca britanske rock glasbene skupine Queen, od nastanka skupine do njihovega nastopa na Live Aidu leta 1985 na stadionu Wembley. V filmu igra Rami Malek kot Mercury, v stranskih vlogah pa Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy, Joe Mazzello, Aidan Gillen, Tom Hollander in Mike Myers. Svetovalca pri filmu sta bila tudi člana skupine Queen Brian May in Roger Taylor. Oba še zdaj nastopata v skupini Queen, saj se jima je pridružil pevec Adam Lambert, izreden vokalist in sposoben frontman. In skupaj po vsem svetu skupaj obujajo stare velike hite.

Tako se Soba z razgledom tokrat glasbeno priklanja kralju Kraljice (Queen), Freddieju Mercuryju, in njegovemu spominu na vse, kar je dobrega za glasbeno zgodovino naredil. In spomin končajmo z njegovimi besedami: Who Wants to Live Forever?


Dr. Mitja Reichenberg je priznan skladatelj, profesor, cineast in esejist, ki že desetletja budno opazuje dogajanje na področju glasbe in filma. Piše kolumno Soba z razgledom.

DELITE