Opozorilo za pravilno in uvidevno uporabo pirotehnike

ognjemet

V prazničnem času se bo morda marsikdo zatekel tudi k uporabi pirotehnike, ki prihaja na trgovske police. Policija ob tem poziva, naj kupujemo in uporabljamo le dovoljene izdelke in upoštevamo navodila proizvajalca. Ob tem pomislimo na svojo varnost, a tudi na tiste, ki se jim pirotehnika ne zdi zabavna ali jih celo ogroža.

Prodaja ognjemetnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam vsako leto dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do vključno 1. januarja. Policija poziva vse kupce pirotehnike, da kupujejo le originalne izdelke in zgolj pri pooblaščenih trgovcih. Prav tako naj jih uporabljalo le v skladu z navodili proizvajalca.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, pirotehnični izdelki, predvsem tisti predelani oz. kupljeni na črnem trgu, še vedno občasno povzročijo hude, trajne poškodbe, najpogosteje pri mladih. Zato pirotehničnih izdelkov ne smemo predelovati, jih uporabljati v drugih predmetih ali preprodajati, prav tako pirotehnike ne smemo sami izdelati.

Prav zaradi nevarnosti nastanka poškodb policija odsvetuje kakršno koli rabo prepovedanih petard različnih oblik in moči. Pri tem je treba imeti v mislih tudi epidemijo covida-19. “Vsaka dodatna poškodba, ki bi jo lahko preprečili, zdravstvenim delavcem prinese dodatne obremenitve, zato se poskusimo izogniti tveganjem in jih tako razbremenimo dodatnega dela,” pozivajo možje v modrem.

Poleg tega marsikomu pokanje in bliskanje ne prinaša nobenega veselja. Policija zato poziva, naj prizanesemo sosedom, starejšim, bolnim pa tudi tistim, ki ne delijo navdušenja nad pirotehničnimi izdelki, ter za uporabo pirotehnike izberemo kraj, kjer ne bomo motili drugih. Uporabo pirotehnike prilagodimo tudi živalim.

Policija prav tako poziva starše, da se o nevarnostih uporabe prepovedanih petard in njihovih posledicah pogovorijo z otroki in jim ponudijo drugačno vrsto zabave. “Ugotavljamo tudi, da so otroci pogosto tarče prodajalcev prepovedanih petard, ki jim je mar le za zaslužek, morebitne poškodbe pri otrocih in njihove daljnosežne psihične in fizične posledice pa jih ne zanimajo,” so dodali.

S Policijske uprave Maribor medtem poročajo o zasegu več kot 500 pirotehničnih izdelkov 2. in 3. kategorije trem mladoletnikom z območja Dravskega Dvora minulo sredo. Pri tem so policisti ugotovili, da je pirotehniko mladeničem preko spleta kupil starš enega od mladoletnikov. Zoper mlade bo policija podala obdolžilni predlog zaradi posedovanja in uporabe pirotehničnih izdelkov, zoper starša pa bodo uvedli hitri postopek, v katerem mu bodo izdali odločbo o prekršku.


DELITE