Razstave jaslic po Sloveniji

jaslice

Ponekod po Sloveniji so kljub epidemiološkim razmeram tudi letos pripravili razstave jaslic, ki predstavljajo Jezusovo rojstvo v Betlehemu. Žive jaslice bodo po enoletnem premoru zaradi epidemije covida-19 znova pripravili v Postojnski jami. Obiskovalcem svetujejo, naj vstopnice rezervirajo prek spleta.

V Postojnski jami bo med 25. in 30. decembrom več kot 100 lokalnih igralcev skupaj z glasbeniki pripravilo božično predstavo globoko pod površjem. 16 prizorov iz biblijske zgodbe bo postavljenih ob pet kilometrov dolgi turistični poti, ki jo razsvetljuje 2100 barvnih luči.

Posebne žive jaslice je vsako leto v času božično-novoletnih praznikov ponujala tudi soteska Mlačca pri Mojstrani. Vendar letošnja gledališka predstava živih jaslic v ledenem kraljestvu zaradi negotovih zdravstvenih razmer odpade.

Je pa Športno društvo lednih plezalcev Mlačca – Mojstrana, ki že 20 let pripravlja ledene kulise za žive jaslice, tudi letos v soteski pripravilo Ledeno kraljestvo Mojstrana. Odprli so ga v petek in bo na ogled do 3. januarja, če bodo vremenske razmere dopuščale, pa tudi kasneje v januarju.

V občini Veržej so tudi letos pripravili božično Prlekijo, ki bo trajala vse do 6. januarja. V tem sklopu je občina v sodelovanju s Termami Banovci, Turističnim društvom Banovci, Zavodom Marianum in številnimi vaščani ponovno pripravila Božično vas Banovci, že 22. leto zapored. Krajani so tudi letos na svojih dvoriščih in pred svojimi hišami postavili jaslice, ki so jih izdelali sami.

Projekt banovske božične vasi se je začel leta 2000, v vseh teh letih pa so domačini ob pomoči soorganizatorjev in koordinatorjev prižgali na tisoče lučk, postavili številne jaslice in pričarali nepozabne praznične trenutke.

Poleg banovske božične vasi je v sklopu božične Prlekije v Rokodelskem centru Veržej pripravljena tudi razstava jaslic slovenskih rokodelcev, umetnikov in šolskih skupin. Na ogled je 24 jaslic rokodelcev iz celotne Slovenije, 20 jaslic, ki so jih izdelali otroci v pomurskih vrtcih in šolah, in 10 jaslic letošnje osrednje razstavljavke Mihaele Žakelj Ogrin.

Na Luštni domačiji podjetja Paradajz v Renkovcih pa poteka predbožični sejem. Na ogled so tudi Luštne božične jaslice, v katere okrasitev so vključili različne sorte paradižnika, ki so ga pridelali v njihovem rastlinjaku. Idejno so jaslice zasnovale in postavile dijakinje Srednje šole za hortikulturo in vizualno umetnost iz Celja ob pomoči mentoric, svojih profesoric. Luštne jaslice bodo na ogled do konca leta.

Na Prevaljah je ves december v Grošljevi galeriji v Družbenem domu na ogled razstava jaslic rezbarja Marijana Vodnika. Jaslice so pogost rezbarski motiv upokojenega arhitekta, ki razstavlja doma in v tujini. Tudi na Prevaljah njegova dela niso na ogled prvič, saj so bila vključena že v nekatere pretekle razstave jaslic, je pa to njegova prva povsem avtorska razstava jaslic na Prevaljah, na ogled je 25 garnitur jaslic, je za STA pojasnil Jožko Kert iz Kulturnega društva Mohorjan, ki razstavo organizira skupaj z Občino Prevalje in Župnijo Prevalje.

V frančiškanskem samostanu na Sveti gori nad Novo Gorico bodo že 19. zapovrstjo pripravili razstavo jaslic, ki bodo na ogled od 20. decembra do 10. januarja.

Razstave jaslic v piranskih cerkvah, ki imajo že 20-letno tradicijo, v društvu Prijatelji zakladov sv. Jurija letos ne bodo organizirali. Kot je za STA pojasnil piranski župnik Zorko Bajc, bodo vseeno pripravili jaslice v župnijski cerkvi, pri patrih minoritih in v nekaterih drugih piranskih cerkvah.

Za razliko od prejšnjih let teh jaslic ne bo povezovala posebna rdeča nit ali izpostavljen avtor oz. umetnik. Kljub temu bo po Bajčevi oceni tudi v tem primeru na ogled nekaj zanimivega za obiskovalce.

V Vojniku pa je od petka do 2. januarja na ogled 70 zunanjih jaslic, ki so delo ljubiteljev jaslic iz cele Slovenije.

DELITE