Dokončne odločitve o zaostrovanju epidemioloških ukrepov med prazniki še ni

koronavirus

Strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom infektologinje Mateje Logar se je na včerajšnjem sestanku s predstavniki resornih ministrstev pogovarjala o možnih spremembah covidnih ukrepov med božično-novoletnimi prazniki. Dokončne odločitve o zaostrovanju še ni. Po nekaterih informacijah bi jo vlada lahko sprejela na četrtkovi redni seji.

Po poročanju medijev gredo predlogi morebitnih zaostritev ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19 predvsem v smeri omejevanja zbiranja. Med predlogi naj bi bile tako dodatne omejitve števila strank v trgovinah, obiskovalcev na kulturnih prireditvah in silvestrovanjih ter zbiranja na javnih površinah.

Po neuradnih informacijah STA naj bi si na ministrstvu za gospodarstvo med drugim prizadevali za podaljšan obratovalni čas restavracij in barov na silvestrski večer, ki bodo tako morda lahko odprti vse do polnoči.

Po poročanju POP TV bo strokovna skupina vladi predlagala odpoved vseh silvestrovanj na prostem. Izjema naj bi bile gostilne, ki pripravljajo silvestrske večerje in ki bi bile lahko odprte vse do 2. ure. Strokovna skupina in vlada bosta v prihodnjih dneh pregledali najbolj sveže podatke o širjenju omikrona pri nas, nato pa naj bi svoje odločitve sporočili javnosti, je še navajala POP TV.

V pričakovanju odločitve o izvedbi silvestrovanj na prostem so gotovo predstavniki lokalnih skupnosti oz. župani. V Ljubljani imajo tako na primer že pripravljen silvestrski program, a še čakajo odločitev, v kakšni obliki ga bodo lahko izvedli.

Zdravstveno stroko pa ob tem skrbi tudi širjenje bolj nalezljive različice omikron, okužbe s katero so minuli teden prvič potrdili tudi v Sloveniji, posvetovalna skupina pa takrat še ni predlagala zaostrovanja ali dopolnitve ukrepov.

V Sloveniji je zaenkrat potrjenih 12 primerov te različice koronavirusa, 13 sumov ter 91 oseb v karanteni, je včeraj v izjavi za javnost navedel minister za zdravje Janez Poklukar. Ob tem je ponovno pozval ljudi k previdnosti med prazniki in cepljenju proti covidu-19. “Samo zadostna precepljenost nam omogoča približno normalno, zdravo življenje v letu 2022,” je dejal.


DELITE
Pomakni se na vrh