Katalonija napoveduje nove omejitve javnega življenja

ljudje

Katalonija s turistično metropolo Barcelono zaradi hitro rastočega števila okužb z novim koronavirusom znova napoveduje stroge omejitve javnega življenja. Klubi, bari in diskoteke naj bi se zaprli, med 1. in 6. uro bo gibanje omejeno, omejili naj bi tudi zasedenost gostinskih lokalov in kulturnih ustanov ter število udeležencev zasebnih druženj.

Ukrepi naj bi začeli veljati v petek in trajali naslednjih 15 dni, je v ponedeljek zvečer sporočila regionalna vlada v Kataloniji. Njene načrte mora sicer pred tem odobriti še najvišje sodišče v tej avtonomni regiji, poroča katalonska tiskovna agencija Catalan News.

Število okužb z novim koronavirusom sicer narašča po vsej Španiji, čeprav je proti covidu-19 cepljenih okoli 90 odstotkov vseh starejših od 12 let. Sedemdnevna incidenca primerov na 100.000 prebivalcev trenutno znaša 377. Krepi se tudi pritisk na bolnišnice, kjer je zasedenih 15 odstotkov zmogljivosti intenzivnih oddelkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Španski premier Pedro Sanchez je spričo epidemiološkega stanja za sredo popoldne sklical posebno krizno zasedanje, na katerem bo s predsedniki avtonomnih regij razpravljal o ukrepih za omejitev širjenja virusa.

Visoko nalezljiva koronavirusna različica omikron se že širi tudi v Španiji in naj bi po ocenah strokovnjakov kmalu postala prevladujoča. Razen Katalonije druge regije zaenkrat stavijo na relativno blage ukrepe – hiter napredek pri cepljenju, spoštovanje pravila PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pri vstopu v številne notranje prostore, omejevanje zasedenosti ustanov in storitev pa tudi splošno obveznost mask v notranjih prostorih, ponekod tudi zunaj.

DELITE
Pomakni se na vrh