Hokejistoma 10 tekem prepovedi igranja

Hokejisti SŽ Olimpije na naslednjih 10 tekmah ne bodo mogli računati na Tadeja Čimžarja in Miho Zajca. Vodstvo razširjenega avstrijskega prvenstva ICEHL ju je zaradi rasizma na torkovi tekmi proti Beljaku kaznovala z 10 tekmami prepovedi igranja in denarno kaznijo 3000 evrov, poroča avstrijska tiskovna agencija Apa.

Disciplinska komisija lige je podrobno preverila podatke s tekme, kjer naj bi ljubljanska hokejista z rasističnimi gestami izzivala temnopoltega Kanadčana v dresu VSV Dereka Joslina. Opazovalci so njuno početje opisali kot oponašanje opičjih gibov.

“Rasistični obnašanje je v vsakršnem pogledu nesprejemljivo in tega ne smemo prenašati,” so še zapisali v ICEHL. Joslin pa je pripetljaj opisal kot “absolutno žalosten, posebej, ker so v slovenskem taboru rasistično dejanje kasneje zanikali, s tem pa so se izognili tudi opravičilu.”

Joslin je ob tem dodal, da se zanaša na to, da bo vodstvo tekmovanja vse te žaljivke vzelo zelo resno in ustrezno kaznovalo udeležene.

“Profesionalni hokej je vse, kar sem v zadnjih 15 letih dihal in živel. A kaj takega se mi v vsem tem času ni zgodilo,” je še povedal 34-letni Kanadčan.

Že dopoldan so se odzvali tudi v ljubljanskem taboru, potem ko so dobili uradno potrdilo, da je VSV Beljak je sprožil postopek zoper Čimžarja in Zajca.

“Po prerivanju pred golom domače ekipe je Tadej Čimžar pokazal gesto ‘big-headed bully’, zaradi česar je domači klub sprožil postopek proti našemu igralcu zaradi rasizma, prav tako proti Mihi Zajcu, ki je soigralcu stopil v bran. V klubu smo se z obema igralcema pogovorili. Reakcija naših igralcev je bila posledica grobosti in prekrška domačega igralca, ki je spotaknil, porinil in udaril našega igralca, nikakor in v nobenem primeru pa ni bila povezana z rasizmom,” so zapisali pri Olimpiji.

“Prisegamo na vrednote, kot so spoštovanje, znanje in fair-play, pri tem gojimo spoštljive odnose tako znotraj ekipe kot do nasprotnikov. V klubu imamo ničelno toleranco do rasizma. Vsekakor si želimo, da se dogodek temeljito preuči in razjasni v dobro vseh. Po pogovoru z obema igralcema smo prepričani, da sta gesti naših dveh igralcev vzeti iz konteksta,” so še sporočili iz Tivolija.

DELITE